Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågan frustrerar i Hallstahammar

Alliansen i Hallstahammar har tröttnat på att inget händer. Nu kräver de krafttag för att vända de dåliga resultaten i grundskolan.

Annons

Frustrationen är slående också hos (V) och (S) men att kräva avgång via medierna anser de är fel väg att gå.

I höstbetygen för årskurs åtta klarar endast drygt hälften av eleverna godkänt i alla ämnen. Hallstahammar hamnar på plats 248 av Sveriges 290 kommuner.

Detta trots att Hallstahammar är en av de kommuner som satsar mest pengar per elev.

– Det är en katastrof och det måste tas krafttag för att lyfta skolresultaten. Vi accepterar inte det här, säger Anna Lundberg, Folkpartiets ordförande och ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Alliansen kräver att skolledningen byts ut. Det innebär skolchefen, områdeschefen och några av rektorerna. Anna Lundberg menar att skolledningen har haft tillräckligt många år på sig att vända trenden.

De har nu lagt en motion i ärendet till kommunfullmäktige.

Richard Andersson ordförande för Vänsterpartiet och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att alla har ett gemensamt ansvar för skolresultaten.

- Vi har ett gemensamt mål, men olika roller.

De olika rollerna politiker, tjänstemän, rektorer, lärare, vilken roll fungerar inte?-Det är som att alla jobbar på var sin kant med sin grej. Vi måste samverka mer.

Vad säger du om Alliansens krav att skolledningen byts ut?- Att gå ut i media om ett bristande förtroende…jag tycker man ska ta det på en personlig nivå. Det är oproffsigt.

Anser du att tjänstemännen klarar sitt uppdrag?Richard Andersson tystnar en stund.

- De ska ha den bästa strategin för hur vi ska bemöta problemet på bästa sätt.

Har de det då?- Jag vill inte gå ut i VLT och säga att de ska avgå, eller inte.

Alliansen menar att det ännu inte finns någon handlingsplan från tjänstemännen.

- Jag har inte fått nån än, säger Richard Andersson.

Kommunalråd Catarina Pettersson (S) håller med Alliansen om att det krävs krafttag för att vånda de dåliga resultaten. Men även hon kritiserar dem för att gå ut i media.

- Att man hänger ut, och kräver avgång, när man ena dagen sitter i sammanträde med dem och inget säger. Såna politiker vill jag inte ha i vårt samhälle.

Är deras kritik obefogad?- Kritiken är obefogad, men frågorna är inte obefogade.

Anser du att tjänstemännen klarar sitt uppdrag?Även hon tystnar inför frågan. Sen säger hon:

- Jag tycker att skolledningen kämpar på. Men vi vill alla se snabbare resultat. Skolan är en komplex verksamhet. Vi har tagit fram åtskilliga planer, men det ska också implementeras i verksamheten. Det är svårt att få ut det ända ut i klasrummen.

Mer läsning

Annons