Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten tillräckligt näringsrik

Det har varit snack om att skolmaten i Surahammars kommun är näringsfattig. Men detta är helt fel, menar en konsult som låtit undersöka maten i skolköken.

Annons

Det är företaget Care Catering Consulting Group som gjort en genomlysning av skol-maten på uppdrag av barn- och bildningsnämnden.

Anledningen är rykten om att skolmaten inte skulle vara tillräckligt näringsrik.

- Det har gnällts, framför allt från föräldrahåll, för-klarar barn- och bildningsnämndens ordförande Kennet Hedlund (S).

Care Catering Consulting Group undersökning visar emellertid att närings-innehållet i skolmaten generellt sätt är mycket bra. Rapporten slår också fast att den sensoriska kvalitén – lukt, smak och utseende – är mycket bra.

Men de elever som VLT pratat med är inte riktigt av samma uppfattning.

— Det är ofta man inte vill äta i skolan. I dag stack jag ned till pizzerian, säger Hampus Hälsing, klass 9:1.

Även Adnir Nuhovic, som går i parallellklassen 9:2 tar sin tillflykt till pizzerian ibland. Han antyder att maten skulle vara näringsfattig.

- De flesta som käkar skolmaten blir trötta framåt eftermiddagen.

Care Catering Consulting Group anser också att det går att spara in 800 000 kronor per år på livsmedel till skolköken. Kennet Hedlund tycker att det låter lite väl mycket.

- Men 400000 kronor kan vi nog spara in vid nästa upphandling 2012, genom bättre upphandlingar.

Utan att tumma på matens kvalité?- Ja.

I rapporten framgår också att konsultfirman anser att ett menyval, två varmrätter och en vegetarisk, bör införas inom äldreomsorgen och årskurs 7–9, och att 70000 kronor per år bör satsas på utbildning om skolmat.

Mer läsning

Annons