Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottsträdgården ska piffas upp för miljoner

Bevara eller återskapa är den stora frågan. Än så länge är inte planerna klara för hur den nya trädgården kring slottet ska bli.

Annons
Nytt. Trädgården närmast slottet är väldigt sliten. Just nu diskuterar man om den ska bevaras eller ersättas med en återskapad trädgård från något annat århundrade.Foto: Mikael Johansson

Efter att i 80 år sett likadan ut är nu trädgården närmast Strömsholms slott på slottsholmen i Kolbäcksån väldigt sliten.

– Vi har precis startat projekteringen för att se hur vi ska återskapa trädgården. Exakt prislapp vet vi inte, men det är fråga om några miljoner, säger Mikael Sackleen, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Den nuvarande trädgården skapades på 1930-talet av trädgårdsarkitekten Sven Hermelin.

– Resultatet blev en barocktolkning i funkisstil. Hermelin hämtade sin inspiration från skisser som 1700-tals arkitekten Carl Hårleman gjort, berättar slottsarkitekten Björn Norman.

Det är oklart om Hårlemans skisser förverkligades någon gång.

– Vi vet att innan den nuvarande trädgården gjordes så var det bara gräsmatta kring slottet. Vi har ännu inte hittat några bevis för att det varit något annat under århundradena, säger Björn Norman.

Han är själv inne på linjen att bevara Hermelins skapelse.

– Den är ju unik i sitt slag och väldigt värd att bevara, för den är ju en del av slottets mer moderna historia, säger Björn Norman.

Arbetet på trädgården ska börja våren 2015.

Mer läsning

Annons