Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir det dyrare med vatten och avlopp i Hallsta

Snart blir det dyrare för hallstaborna att använda vatten och avlopp. Och anslutningsavgiften blir rejält dyrare. Det skriver Hallstahammars kommun på sin hemsida.

Annons

Från och med årsskiftet blir vatten- och avloppstaxan i Hallstahammars kommun dyrare. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Höjningen, som klubbades på ett kommunfullmäktigemöte den 27 november, innebär att kostnaden för vatten och avlopp höjs med 2,1 procent, vilket i sin tur innebär en prisökning för en normal villa i kommunen med cirka 70 kronor per år.

Läs också: Nu slipper du koka vattnet – Hallsta ger klartecken efter lagad ledning

Men höjningen innebär också att det blir rejält dyrare att ansluta en villa eller ett flerfamiljshus sig till det kommunala va-nätet. Denna så kallade anslutningsavgift höjs med hela 50 procent, vilket för en normalvilla innebär en höjning från 88 000 kronor till 132 000 kronor.

Hallstahammars kommun motiverar höjningen med att kostnaderna för att installera, sköta och underhålla vatten- och avloppssystemet ska täckas av avgifterna.

Debattartikel från Svenskt Vatten: " Vatten och avlopp behöver bli dyrare"

- Vi påbörjade för ett år sedan en taxejustering för att nå upp till de nivåer där anslutningsavgiften täcker sina egna kostnader. Det är viktigt att vi har en riktigt nivå på taxan då det annars innebär att det finns risk att andra delar inom vatten- och avloppsområdet, som till exempel underhåll och byte av gamla avloppsledningar, får lov att stå tillbaka. Med den nya taxan har vi nu minskat den risken, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef i Hallstahammars kommun, i ett uttalande på hemsidan.

Vatten- och avloppstaxan

Lagen säger att kostnaderna för att installera, sköta och underhålla vatten- och avloppssystemet ska täckas av avgifterna som kommunen tar ut.

Vatten- och avloppsräkningen består av två delar. En del är en fast avgift. Den andra delen är rörlig och beror på hur mycket vatten du och övriga i hushållet använder. Dessa två delar kallas i vatten- och avloppstaxan för brukningsavgift.

Källa: Hallstahammars kommun

Mer läsning

Annons