Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotdrabbade får lita till egen försäkring

Drabbade efter gummibranden på Stena i helgen i Hallstahammar får ta kampen med egna försäkringsbolaget.

Annons

Brandröken, och sotet, från branden på Stena Recycling blåste in mot främst Duvhällarna och Fredhem och landade på bland annat bilar, hustak och utomhusmöbler.

En av de som drabbades är Kari Remes på Baldersvägen. Han har fullt med frågor.

– Altanen är smutsig. Vem ska betala för att sanera den? Bilen låter konstigt nu. Kanske har det kommit in något sot där. Hur ska det ordnas? Kan jag äta bären i trädgården? Varför gick inte Hesa Fredrik i gång?

Han suckar.

– Vi har nyligen drabbats av vattenskador i huset och nu det här. Jag börjar att bli trött på motgångar, säger han.

Vad gäller? Frågorna går till Thomas Reichert på Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR, men som i det här fallet agerar som restvärdesledare åt försäkringsbolagen.

– Visst, det är giftig rök men har kommit i så små mängder på varje plats att det inte är farligt, ens för barn eller husdjur. Men man bör nog skölja av bär och svampar till exempel. Har man fått skador på bostad eller bil är det ens egna försäkringsbolag man ska kontakta eftersom det räknas som en olycka, säger han.

Anledningen till att Hesa Fredrik inte aktiverades har att göra med att det inte bedömdes nödvändigt. Håkan Fehne, ställföreträdande räddningsledare på MBR, förklarar:

– Det finns inga direkta kriterier för det utan det avgörs av räddningsledare på plats. Men det ska mycket till, mer allvarligt än det här, för att använda Hesa Fredrik. Dessutom gällde det här en begränsad del av befolkningen i Hallstahammar. I stället skickades den här gången information via radion och en textremsa i tv:n, säger han.

Mer läsning

Annons