Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt stöd till Surabrandmän

Brandmännen i Surahammar får starkt stöd av Suraborna i protesten mot den planerade indragningen av så kallade ambulanslarm.

Annons

IVPA, i väntan på ambulansen, innebär att brandmännen åker och gör en första insats som kan göra en avgörande skillnad för den sjuke eller olycksdrabbade innan ambulansen kommer. I dag är räddningstjänst på plats i genomsnitt tio minuter före ambulansen.

Nu planerar landstinget att skriva nya avtal med kommunerna om IVPA. Det innebär för Surahammars del att räddningstjänst bara får åka på IVPA-larm där personen är medvetslös.

Om planerna blir verklighet kommer de inte att åka på larm som gäller till exempel stora blödningar, andningssvårigheter, hjärnblödning, hjärtinfarkt, misshandel och självmordsförsök.

De kommer heller inte att få ge syrgas. Det betyder att de får ge syrgas när de åker på räddningstjänstuppdrag men inte när de åker på IVPA-uppdrag.

Det innebär också, enligt landstingets beräkningar, att de i framtiden kommer att åka på omkring 30 larm i stället för som i dag cirka 200 larm.

På årets julmarknad samlade brandmännen in cirka 1 000 namnunderskrifter. Namnlistor ligger nu också ute i omkring 15 butiker som fortsätter att fyllas på med namn.

På Facebook har personalen på station 18 i Surahammar startat en grupp där de berättar om planerna och vad de skulle innebära. Och allt fler ger sitt stöd åt att brandmännen även där.

Mer läsning

Annons