Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storordrar till Ramnäs

Raka, snabba puckar och handslag i USA, långsam relationsbyggnad i Sydkorea.

Annons
Jobbar med tyngden. Eftersom kättingarna blir enormt tunga kan de inte utgöra mer än max 50 procent av den totala förankringen. Mer klarar inte riggarna av att bära upp. Resterande del av förankringen består av vajrar och kablar.foto: peter jaslin

Vd:n för Ramnäs bruk, Magnus Westher, har fått lära sig att göra affär på olika sätt. Och det har lönat sig – rejält.

Magnus Westher har under våren skrivit under kontrakt värda 500 miljoner kronor för deras kättingar som förankrar oljeriggar till havs. Det är mycket pengar för de flesta företag och för Ramnäs bruk, som omsätter cirka halva den summan per år, är det fantastiska siffror.

– Med de här ordrarna har vi produktionen säkrad åtminstone två år, säger han.

Två år. Det kan tyckas låta som en ganska vansklig framtid men för de knappt 100 anställda på Ramnäs bruk är det goda nyheter.

– Så ser vår bransch ut. Jag har varit här sedan 1983 och det har varit upp och ner hela tiden. Men nu, på senare tid, har marknaden känts positiv länge och det är klackarna i taket, säger Yrjö Koponen, ordförande för Metallklubben på företaget.

Han får medhåll av Thomas Hofgaard, Unionen.

– Vi får bra information av Magnus om affärer som kan vara på gång. Det här känns riktigt bra men samtidigt är vi luttrade. Vi vet att man inte kan räkna in något förrän kontraktet är påskrivet.

Så sent som förra året var det hårdare tider för Ramnäs bruk. Orderböckerna var tomma och flera anställda hyrdes ut till andra företag.

– Det är ändå positivt. De fick behålla jobben men bara arbeta hos någon annan under en period, säger Thomas Hofgaard.

Att man hyr ut i stället för att säga upp i tuffa tider har en förklaring, menar Magnus Westher.

– Det är inte lönsamt för oss att säga upp någon och sedan återanställa efter ett halvår eller så. Upplärningstiden är så lång. Och lustigt nog går vi ofta i otakt med annan industri. När vi går dåligt går de bra och behöver folk så det är en utmärkt lösning för oss, säger han.

De flesta affärer som Ramnäs bruk knyter sköts av säljare men när större kontrakt är aktuella är Magnus Westher med. De senaste månaderna har han varit i både Sydkorea och Texas, USA, för att skriva kontrakt – och tillvägagångssättet skiljer sig åt mellan kulturerna.

– I Sydkorea är det viktigt med lokala kontakter och att bygga upp relationer. I Texas är det mer rakt på. Där är man inte så noga med formaliteterna och det blir lite väl mycket muntligt. En slags cowboykänsla och det är lite nervöst, säger han och ler.

Med dessa två storordrar i ryggen kan företaget jobba lite annorlunda i framtiden.

– Vi är på väg in i en fas där vi kan agera mera långsiktigt. Det är oerhört skönt.

Och eftersom förankringen är bland det sista som en beställare köper har Magnus Westher skaplig koll på var kommande potentiella kunder finns.

– När det börja pratas om nya oljeriggar så vet vi att kättingar så småningom kommer att behövas. Då kan vi vara med.

På längre sikt är han medveten om att de måste hitta andra marknader än oljeriggar, där varken tillgång eller efterfrågan varar för evigt.

– Jag är inte orolig. Det kommer nog att bli aktuellt med flytande vindkraftverk ute till havs och även de kommer att behöva förankras, säger Magnus Westher.

Men redan nu blåser vinden rakt i ryggen för Ramnäs bruk.

Diskussion om produktion. Martti Kiuttu, längst till vänster, konsulterar Yrjö Koponen om något i produktionen. Även ¿Thomas Hofgaard och vd:n Magnus Westher, närmast, lyssnar.
Ska böjas i tid. Färdigkapade bitar av stålstänger med 170 millimeters diameter som ska böjas till att bli länkar i en ¿kätting.

Mer läsning

Annons