Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för enmansbilen

Räddningstjänsten vill nu permanenta försöket med små enmansbrandbilar vid deltidsbrandkårerna.

Annons
Större i framtiden. Mattias Persson, deltidsbrandman, Hallstahammar, visar upp den nuvarande bilen. Han hoppas att det även i framtiden ska finnas två förstahandsenheter på varje station.

– Försöket har varit mycket lyckat, säger ställföreträdande räddningschefen Per Vikner på Mälardalens Brand- och Räddningstjänst som har gjort utvärderingen.

Enligt utredningen har förstahandsenheterna räddat värden för 3,2 miljoner kronor. Kostnaderna för försöket har varit 800 000 kronor.

– Såna här beräkningar är svåra att göra. När det gäller bränder finns det ju konkreta värden, men vid olyckor är de omöjligt att beräkna om man inte räddar liv, berättar Per Vikner.

Personalen på deltidskårerna i Kolbäcksdalen som arbetat med de här fordonen är mycket nöjda och de flesta vill att man även i framtiden ska ha två små enheter på varje station. Men i förslaget från ledningen vill man bara ha en enhet per station.

– Vi har ju problem att rekrytera deltidsbrandmän. Vi föreslår en eftersom vi inte vill riskera att vi får obemannade fordon som bara står, säger Per Vikner.

Som kompensation föreslår han att bilarna blir lite större och får en bättre utrustning som är mer lätthanterad för den gruppchef som ska köra den.

– Vi är ju inte låsta vid förslaget. Vill ägarkommunerna och personalen något annat så får vi ompröva, säger Per Vikner.

Att permanenta försöket enligt förslaget skulle innebära en fördyring på 13 000 kronor per år.

Utvärderingen och förslaget är nu ute på remiss hos ägarna. Surahammar har redan sagt ja till förslaget. Hallstahammar har inte tagit ställning än.

Om försöket

Sedan 2007 har Mälar­dalens Brand- och Räddningsförbund genomfört ett projekt där man med i Kolbäcksdalen haft så kallade förstahandsenheter. Det är små lätta skåpbilar med viss

utrustning som deltidspersonal haft med sig på sin arbetsplats och hemma för att snabbt ta sig till en olycka och en brand.

Framme på plats kan de då avgöra om det är ett allvarligt tillbud eller

inte och därmed se till att rätt resurser sätts in.

Källa: Mälardalens Brand- och Räddningstjänst

Mer läsning

Annons