Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surapar måste betala miljoner i skadestånd

Ett nej till prövning i Högsta domstolen gör nu att ett par från Surahammar förlorar miljoner i en tvist.

Annons

Själva tvisten handlar om drygt två miljoner. Men till det kommer rättegångskostnader på en miljon kronor samt ytterligare en förlust till samma motpart på 700000 kronor. Lägger man ränta på det så stannar slutsumman kring fyra miljoner kronor som paret ska betala.

Bakgrunden är att paret ursprungligen drev ett företag som franchisetagare på annan ort, i en lokal som makarnas företag hyrde av mannen i paret. Därefter startade kvinnan i paret ett annat företag i samma bransch.

Kort därefter överlät mannen hyresrätten till kvinnans nystartade företag och ungefär samtidigt överlät kvinnans företag verksamheten för 2,5 miljoner kronor till ett tredje utomstående företag. Företaget som de båda drev på franchisebasis gick sedermera i konkurs. Företaget som var franchisegivare anser att makarna överlåtit dels den goodwill på 1550 000 kronor som borde ägts av franchisegivaren, samt den hyresrätt som var värderad till 600000 kronor.

Det innebar att företaget de båda drev på franchisebasis tömdes på de flesta tillgångar, vilket vållat franchisegivaren skada.

Makarna menade att goodwilltillgångarna var något de själva upparbetat i det företag som startats av kvinnan och att hyresrätten varit ett andrahandskontrakt som bröts då mannen överlät sitt förstahandskontrakt till kvinnans företag. Såväl tingsrätt som hovrätt finner dock att de båda tömt franchisebolaget på tillgångar och att de är skadeståndsskyldiga gentemot franchisegivaren med 2150 000 kronor.

Beslutet i Högsta domstolen betyder att hovrättens dom mot paret står fast.

Mer läsning

Annons