Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart städning för 30 miljoner

Kända hotell och restauranger i Stockholm städades svart – och nu har männen bakom det brottsliga upplägget fått sina straff fastställda av Svea hovrätt.

Annons

Skatteverket upptäckte under 2007 och 2008 oegentligheter i flera städfirmor som verkade i och kring Stockholm, med stora och kända hotell och restauranger som kunder.

Männen bakom firmorna, varav en från Surahammar och en från Arboga, visade sig bedriva en mycket omfattande härva med svart arbetskraft.

Det hela gick till så, att männens städfirmor fakturerade hotellen och restaurangerna efter normala löner och med normal skatt – och fått betalt av intet ont anande kunder som trodde de anlitade hederliga städfirmor. Verksamheten omsatte åtminstone 30 miljoner kronor.

Men arbetet utfördes av asylsökande och papperslösa flyktingar – som fick småsummor i betalning, kontant, svart och utan kvitto. Mellanskillnaden – tiotals miljoner kronor – stoppade ligans huvudmän av allt att döma i egna fickor och levde gott på.

Åtminstone tio miljoner kronor av dessa borde ha betalats som skatt.

Polisen i Stockholm och Västmanland slog till år 2008, och fem personer frihetsberövades.

Av dessa friades sedermera en kvinna från Surahammar helt då Västmanlands tingsrätt meddelade dom i den omfattande härvan i januari 2009, men övriga fyra män dömdes till fleråriga fängelsestraff, se sammanställning här under.

Samtliga fängelsedömda överklagade till Svea hovrätt som nu fastställt Västmanlands tingsrätts dom i allt väsentligt.

Mer läsning

Annons