Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskon i strid om gravplats

I snart ett år har de fem syskonen varit i luven på varandra om var deras far ska ligga begraven.

Annons
Väntat. I snart ett år har en 87-årig man inte kunnat begravas. Gravarna på bilden har inget med ärendet att göra.

När den 87-årige Hallstabon avled förra hösten hade han bott i kommunen två år. Den övriga tiden hade han levt sitt liv på en mindre ort i Norrbotten.

Mannen har fem barn, två av dem boende i Västmanland och resten i de södra delarna av landet.

När det var dags att få den avlidne mannen i jorden visade det sig att syskonen inte alls var överens om var. Tre av syskonen, en av dem boende i Västmanland, ville att mannen skulle jordfästas i Hallstahammar. De övriga två i mannens förra bostadsort i Norrbotten.

Enligt de två sistnämnda hade 87-åringens önskemål varit att få begravas vid sidan av sin hustru, som avled för över 25 år sedan. 87-åringen innehade också gravrätten och det fanns utrymme på gravstenen för hans namn. De två barnen fick också stöd av 87-åringen sambo sedan många år, som menade att det var mannens uttryckliga önskan.

Kyrkan har försökt medla mellan parterna utan att lyckas. Ärendet överlämnades till länsstyrelsen i Västmanland som beslutade att mannen skulle få begravas på sin hemort i Norrbotten.

Det här överklagades till förvaltningsrätten i Uppsala av de tre andra barnen som ansåg att det är majoriteten av barnen som borde få beslutat var pappan skulle begravas. De ansåg att det inte finns något skriftligt som stöder att pappan ville detta. Dessutom tycker de att det är fel att utomstående kan påverka beslutet.

De tre klagande syskonen får inget gehör hos förvaltningsrätten som fastställer länsstyrelsen beslut.

Mer läsning

Annons