Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten gjorde henne till man

Tuula Tellervi Nykvist är en 62-årig kvinna från Ramnäs. Men när hon fick böter för fortkörning hade tingsrätten gjort henne till man.

Annons

I augusti förra året körde Tuula Nykvist sin färdtjänstbuss 7 kilometer i timmen för fort utanför Irsta kyrka. Nu har domen kommit. I den står att ”han” döms att betala 2 000 kronor i böter.

– De borde veta lite bättre när de sitter på en sådan post, säger Tuula Nykvist.

VLT når henne några dagar efter att domen har kommit. Hon sitter och skriver en överklagan för att hon anser att tingsrätten inte gjort sitt jobb.

– Jag ska skicka in en överklagan. Det spelar ingen roll om jag får betala böterna, men jag tycker det är förnedrande att kallas för ”han” när jag är en hon.

Dessutom står det i stämningsansökan att hon kört en lastbil och i själva domen att det var en personbil – när det i själva verket var en buss.

Fredrik Johansson är tingsnotarie på Tingsrätten och den som har skrivit domen. Han är ångerfull och menar att sådana fel inte får förekomma.

– Det är ett skrivfel. De flesta som åtalas är män, men det är egentligen ingen ursäkt.

Han är osäker på om felen i domskälen är en anledning till att få prövningstillstånd för en överklagan.

– Det är inte uppgifter som påverkar domen. Om det är en man eller en kvinna, och vilket fordon det handlat om, spelar ingen roll för straffet.

Han understryker att det naturligtvis är väldigt viktigt för trovärdigheten att alla uppgifter blir korrekta. Men det är saker som påverkar domen som man kontrollerar mest noggrant.

Mer läsning

Annons