Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två olyckor stängde E18 – vägen öppnad igen vid 17.30

(Uppdaterad) Flera trafikolyckor i snöovädret ställde till med rejäl oreda i trafiken under tisdagen. Långa bilköer bildades på både E18 och omledningsvägen via Kolbäck i samband med olyckorna och under bärgningsarbetet.

Annons

Trafikproblemen började vid 12.30-tiden när en trafikolycka inträffade på E18 mellan Hallstahammar och Västerås. Där hade en lastbil fått sladd och hamnat i diket. Ytterligare en olycka inträffade en trafikplats bort där en personbil kört av vägen vid påfarten till E18.

Trafiken fick att ledas om och vägen stängas av under bärningsarbetet – vid klockan 17.30 meddelade Trafikverket att lastbilen var bärgad och E18 åter öppen för trafik som vanligt.

Trafikolycka mellan Hallstahammar och Västerås.Foto: Ivana Tasic/Läsarbild

Den första olyckan inträffade mellan trafikplats Eriksberg och trafikplats Västjädra i närheten av Svedvi. Där fick en lastbil sladd och hamnade i diket.

– Vi är där just nu men är på väg att lämna. Det är en dragbil med släp som gått ner i diket. Dragbilen har lagt sig på sidan men släpet står fortfarande, säger Emil Berggren, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Inledningsvis fanns det uppgifter om att en personbil också skulle varit inblandad i olyckan. Polisen bekräftar vid 13.45-tiden att en personbil också hamnat i diket men att det ska handla om en fristående olycka.

– Det var en personbil som skulle köra på vid E18 vid Västjädra och hamnade i diket vid avfarten, säger Ivan Åslund, befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Ingen person ska ha skadat sig i samband med någon av olyckorna.

Inledningsvis var det totalstopp i riktning mot Västerås efter olyckan.

– Det har påverkat trafiken mycket och det var totalstopp på vägen. Just nu håller man på att överväga när man ska bärga lastbilen och det är för tillfället mycket begränsat eller totalstopp på vägen, säger Emil Berggren på räddningstjänsten vid 13-tiden.

Vid 13.15-tiden berättade ett vittne på platsen till VLT att polisen precis släppt på trafiken igen och att det flyter på med vissa begränsningar.

Vägen avstängd under kvällen

Bilarna var kvar vid olycksplatserna i flera timmar. Vid 15-tiden meddelade Trafikverket att E18 kommer att stängas av mellan Hallstahammar och Västerås under tiden lastbilen bärgas från platsen.

Det kommer att finnas en uppstyltad omledningsväg via Hallstahammar mot väg 619 vidare till 555 och 622 för att sedan sluta upp på E18 igen vid trafikplats Västjädra.

Den preliminära prognosen är att arbetet kommer att pågå fram till klockan 18 på tisdagskvällen.

Omledningstrafiken skapade kilometerlånga bilköer från Kolbäck i riktning mot Västerås – bilarna antingen stod stilla eller kröp fram.

Kilometerlånga köer mellan Kolbäck och Västerås när trafiken leds om i snöovädret  på grund av en trafikolycka på E18. Foto: Läsarbild

Bland annat drabbades VL:s buss 115 mellan Köping och Västerås av kraftiga förseningar: turen som, en kvart försenad redan från start, lämnade Köping vid 15.20 var inte framme i Västerås förrän 16.45, nästan en timme senare än tidtabellen. Även bussarna 15.30 och 16.00 drabbades av förseningar på grund av snöovädret och de medföljande trafikolyckorna.

Foto: Ivana Tasic/Läsarbild

Flera olyckor på E18 under dagen

Tidigare under tisdagsförmiddagen inträffade flera olyckor vid trafikplats Morgendal mellan Köping och Hallstahammar. Där hade en lastbil hamnat i diket och två bilar krockade senare i samband med köerna som uppstod.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i Västmanland. Polisen och räddningstjänsten varnar för det hala väglaget och de hårda vindarna och uppmanar trafikanter att det försiktigt i trafiken.

– Det är väldigt halt på platsen. Ta det lugnt, håll avstånd och ha inte så bråttom, säger Ivan Åslund.

Gamla E18 mellan Kolbäck och riksväg 56. Foto: Läsarbild

Observera att platsens läge baseras på preliminära uppgifter.

Mer läsning

Annons