Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga och företagare

Elva ungdomar i Hallstahammars kommun har eget företagande som sommarjobb.

Annons
Första gänget ut. Ett koncept från Sollefteå sprider sig över landet. Med stöd av handledning får unga jobba med egna affärsidéer under sommarlovet. Med på den här bilden är handledarna Cecilia Thuresson och Gunilla Dannapfel, samt Sigward Eriksson på Westerqwarn där gruppen möttes denna dag.foto: maja geffen

Ett populärt norrländskt koncept har nu nått Kolbäcksdalen.

– I stället för att tänka ”åh, jag fick inget sommarjobb” kan man skapa ett själv, säger Gunilla Dannapfel.

Gunilla är egen företagare som kognitiv samtalspartner på deltid. I sommar är hon också en av två handledare åt de elva ungdomar som deltar i projektet Sommarlovsentreprenör då det har premiär i Hallstahammar.

Ungdomarna har alla fått mejsla fram egna affärsidéer. Med hjälp av handledning ska de sedan jobba som egenföretagare under sommaren. Kommunen betalar inga löner till ungdomarna, utan principen är enkel: jobbar man mycket, tjänar man mycket.

Alla har dock fått en startplåt på 2 000 kronor från Rotary, som är med i projektet. Kommunen, länsstyrelsen och lokala banker står också bakom.

I början av sommaren har alla fått en veckas utbildning i företagande. Där har ingått att man lunchat med olika entreprenörer i kommunen för inspiration och nätverksbyggande.

Ett par omdömen från deltagarna om nyttan med projektet, vid sidan av att tjäna pengar:

– Det blir lättare att välja till gymnasiet sedan.

– Det är en bra erfarenhet när man söker andra jobb senare.

I år fick alla som ville vara sommarlovsentreprenör plats, efter att några av dem som kommit in tackat nej. Ytterligare två somrar fram-över är det meningen att projektet ska återkomma.

Linda Lindberg, 15 år, Hallstahammar/Kolbäck:– Jag ska fotografera och sedan sälja bilderna. Kanske göra ansiktsmålning på barn och möjligen måla naglar också.
Evelina Höglund, Hallstahammar och Emma Pettersson, Sörstafors, båda 17 år:– Vi ska driva städservice, hemhjälp, barnpassning och hundpromenader: det folk behöver hjälp med.
Jonatan Classon, snart 16, Hallstahammar:– Jag ska anställa en kompis och vi ska göra utomhus-arbete: bygga en altan, gräva upp ett trädgårdsland. Och så hoppas vi få fler liknande uppdrag.
Mostafa Alkhafaji, 15 år, Hallstahammar:– Jag ska sälja godis, mackor och sådant, där det finns många människor. Till exempel när det är tivoli. Vattenmeloner också, jag köper dem billigt.

Mer läsning

Annons