Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar saknas i föreningslivet

Bristen på ungdomar i föreningslivet var det återkommande samtalsämnet på årets föreningsmässa i Hallstahammar.

Annons
Fastnat på kroken. Rolf Mylläri är i full färd med att visa Casper Stridh hur man binder flugor. Casper går på Atletfiskarnas flugbindningskurs för ungdomar som hålls på söndagar. Foto: Mikael Johansson

Det var för sjätte gången som föreningsmässan hölls i Folkets hus. Det var färre föreningar som ställde ut än tidigare år.

I entréhallen möttes man dock som vanligt av Hallstahammar Modellflygklubb. En klubb som man inte skulle tro ha problem med återväxten.

– Vi skulle behöva ha fler ungdomar. Det här är ju något som man kan börja med tidigt, så fort man kan hålla i en kontroll kan man ju börja köra bilar. Flygplan då lär man nog vara tonåring, säger Örjan Strandlund som har blivit aktiv i klubben tack vare sonen Daniels intresse.

– Jag hittade klubben på nätet och kollade på deras videor. Jag tyckte det såg kul ut, och det är det ju också, berättar Daniel.

Även hos Atletfiskarna i Kolbäck har man problem med återväxten, trots att man aktivt försöker få både fler ungdomar och damer aktiva i föreningen. En som dock har fastnat för det här med att fiska och binda flugor är Casper Stridh.

– Jag har hållt på sedan i oktober. Det är både pilligt och kul samtidigt, säger han.

– Vi behöver verkligen få fler ungdomar i verksamheten. De saknas, säger Regina DaRe, verksamhetsledare hos Svedvi Berg Hembygdsförening som trots att man har många aktiviteter riktade till barn och ungdomar har svårt att få dem med i föreningen.

Även bland besökarna på mässan lyste ungdomarna med sin frånvaro.

Gamla prylar. Svedvi-Berg Hembygdsförenings David Linder visar upp en potatisskalare, en av 4000 föremål som föreningen har i sin ägo.
För full hals. PRO Kören har inga problem med återväxten i kören.
Fartfyllt. Daniel Bard, Thomas Carlsson och Patrik Johansson-Gössling modellentusiaster.

Mer läsning

Annons