Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor efter dödsolyckan på 66:an

I tisdags förra veckan blev en äldre man påkörd på väg 66 och avled senare av skadorna. Nu kommer starka reaktioner och krav på att Trafikverket ska sänka hastigheten på vägen.

Annons
Farlig utfart. ”Det är omöjligt att komma upp i 100 kilometer i timmen på så kort sträcka”, säger Eva Nordhall.

Det var när den 71-årige mannen åkte ut med sin moped från golfbanan som han krockade med en bil på väg 66 vid Surahammar. Han avled senare till följd av sina skador.

Att en olycka sker är inte oväntat, menar Eva Nordhall som bor i Surahammar. Hon är en av de som reagerat starkt på den höga hastighetsbegränsningen. Redan i höstas kontaktade hon kommunen och menade att hastigheten på 66:an måste sänkas kring den norra utfarten.

– Det är huvudlöst med en sådan hastighet. Jag förstår inte hur de kunnat göra höjningen till 100 kilometer i timmen när det från början var 70. Det är helt befängt och nu har någon varit tvungen att sätta livet till, säger hon.

Under de senaste åren har det varit flera olika hastighetsbegränsningar på väg 66. Den senaste höjningen, till 100 kilometer i timmen, kom år 2010 när vägen byggdes om till trefilig. En hastighet som Eva Nordhall tycker är alldeles för hög eftersom det är lätt att som förare göra en missbedömning.

– När man ska köra ut från utfarten är det lätt att tro att det inte går så fort som det faktiskt gör. Ofta kommer bilarna i kapp mycket snabbare än vad man tror, säger hon.

Flera hon har pratat med är upprörda över att hastighetsbegränsningen är så hög och nu hoppas Eva Nordhall att opinion skapas för en hastighetssänkning till 70 kilometer i timmen.

Även Majvor Wilson, klubbchef vid Surahammars Golfklubb hoppas på en hastighetssänkning. När vägen byggdes om 2010 tog Golfklubben kontakt med Trafikverket med en vädjan om att inte höja hastighetsbegränsningen vid den norra utfarten.

– Det är tråkigt att inget händer. Vi får helt enkelt jobba på för att få kommunen att förstå att det inte fungerar som det är nu, säger hon.

Norra utfarten vid väg 66 i Surahammar är inte mer olycksdrabbad än andra vägar, menar Roland Hed, samordnare vid polisen i Kolbäcksdalen.

– Vägen är det inga fel på. Det som skulle kunna diskuteras är utfarten från golfbanan eftersom det rör sig så mycket oskyddade trafikanter där. Fortsätter olyckorna så måste det ses över, säger han.

Som det ser ut i dag är en sänkning av hastighetsbegränsningen inte aktuell.

– Vi håller på att utreda vad som ligger till grund för olyckan. Innan utredningen är klar kan jag inte svara på om några åtgärder kommer att vidtas, säger Britt Lisra, trafiksäkerhetsstrateg på Trafikverket.

Mer läsning

Annons