Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning dröjer om fondstöld

I somras upptäcktes att mer än 700 000 kronor hade förskingrats från Metalls medlemmar på Uponor i Virsbo. Nu vill klubbordföranden att polisen snabbar på utredningen.

Annons

När Joakim Göransson tillträdde som ordförande för IF Metall på Uponor i Virsbo kunde han efter någon månad konstatera med säkerhet att det saknades stora belopp i den sjukfond som finns på företaget för Metalls medlemmar. Ur den kan de anställda få kostnadsersättning för läkarbesök och mediciner.

Efter lite efterforskning visade det sig att runt 760 000 kronor hade förskingrats, främst genom falska fakturor till ett försäkringsbolag samt genom kontantuttag. Det hade pågått sedan 2004 och det som gjorde att saken kunde börja rullas upp var att fonden i princip var tom i oktober 2010.

Saken polisanmäldes och under hösten har Joakim Göransson haft kontakt med polisen men han tycker att det tar för lång tid.

– Det ska tydligen finnas en huvudmisstänkt och polisen säger sig ha goda förhoppningar om att kunna lösa fallet. Men det händer inget och det är frustrerande. Vi vill få ett avslut och förhoppningsvis kunna få tillbaka åtminstone en del av pengarna.

Fonden har delvis varit stängd under hösten 2011 och nu har man också ändrat på rutiner kring hur medel ur fonden ska hanteras.

– Vi har avskaffat kontantkassan och alla utbetalningar sker via vår internetbank. Nu håller vi som bäst på att stabilisera fonden igen och snart ska den kunna fungera som det är tänkt, säger Joakim Göransson.

Att ärendet hittills har tagit ungefär ett halvår för polisen att utreda, utan att ha kommit i mål, är enligt Benny Odell – chef på ekobrottssektionen vid polisen i Västmanland – inget konstigt.

– Det har gått fort ändå. Vi måste prioritera och då de fall där någon sitter häktad hamnar överst. Så var inte fallet i det här ärendet.

Han har dock förståelse för att de som blivit utsatt för brott gärna vill ha tillbaka sina pengar så fort som möjligt.

– Rent generellt kan jag säga att det tar ofta tid att få in handlingar. De här ärendena är bökiga. Det handlar bland annat om att få ut kontoutdrag från bankerna. Vi brukar vi få påminna dem, ibland flera gånger. Sen ska man klara ut vilka transaktioner som eventuellt är brottsliga och utreda ordentligt. Vi kan ju inte bara gå på anmälarens uppgifter.

Den polis som utreder förskingringen i Virsbo är för närvarande på semester, men Benny Odell menar att utredningen kommer att bli klar under våren.

– Om inte något väldigt oförutsett inträffar måste det bli så. Det återstår väl ett par förhör eller så. Nu har jag inte det totala bilden kring den här misstänka förskingringen men jag har fått för mig att bevisvärdet ändå är ganska gott. Men sen är det upp till åklagaren om åtal ska väckas, säger Benny Odell.

Mer läsning

Annons