Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om grovt ekobrott läggs ned

Förra året upptäcktes det att 760 000 kronor ur IF Metalls kassa på Uponor i Virsbo försvunnit. Grovt ekobrott misstänktes, men åklagaren väljer att lägger ned fallet.
– Jag höll på att ramla av stolen när jag hörde det, säger klubbordförande Joakim Göransson.

Annons

Historien har sin början under förra året när Joakim Göransson tillträdde sin post som klubbordförande för IF Metall på Uponor i Virsbo.

Han tyckte att några gamla räkningar såg konstiga ut, vilket blev upprinnelsen till misstankar om grov förskingring. 760 000 kronor hade försvunnit ur klubbens kassa, och ur den sjukfond som finns på företaget för Metalls medlemmar.

Efter nästan ett år av utredning har nu åklagaren kommit med sitt beslut.

– Förundersökningen är nedlagd då brott inte kan styrkas, säger Johan Fahlander på åklagarkammaren.

Joakim Göransson är chockad:

– Det är för jävligt. Det är som ett slag i ansiktet på alla våra medlemmar som blivit bestulna på sina pengar, dundrar han när VLT ringer upp.

Enligt Joakim Göransson ter sig hela förundersökningen underlig och har även stora brister.

– Vi har hela tiden fått pusha för att det ska hända något i det här ärendet. Polisens förundersökning måste ju vara bristfällig när åklagaren lägger ned. Det känns som att de bara har gått på den huvudmisstänktes uppgifter, säger han.

Åklagaren menar att man inte utom rimligt tvivel kunnat fastställa att en eller flera specifika personer begått det misstänkta brottet.

Det nöjer sig inte de drabbade med.

– Vår åsikt är att det finns klara belägg för att det finns en person som kan ha gjort det här. Vi accepterar absolut inte åklagarens beslut utan kommer att gå vidare med det här. Just nu arbetar vi på att få till en överprövning. Går inte det så ska vi försöka att väcka enskilt åtal, säger Joakim Göransson och tillägger:

– Vi behöver någon som kan driva det här och jag har nu begärt in hjälp från förbundets centrala rättsenhet.

VLT har utan framgång sökt ansvariga på polisens ekobrottssektion för en kommentar.

Mer läsning

Annons