Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om mordbrand läggs ner

Full av frågetecken. Så kan man sammanfatta den nedlagda utredningen om branden på restaurangen En trappa upp i Hallstahammar.

Annons

Det var natten till den 2 juni i år som En trappa upp började brinna. Ingen människa kom till skada men restaurangen blev totalförstörd.

Ganska snart stod det klart att branden var anlagd. Den tekniska undersökningen visade på fyra olika brandhärdar i lokalen och att bensin använts som tändvätska.

Men någon gärningsman har polisen inte lyckats ringa in, trots en stor utredning.

– Vi har hållit 17 förhör och skickat in saker till Statens kriminaltekniska laboratorium. Men vi har inte påträffat något DNA, säger Kent Rohlin, som har lett polisutredningen.

Läser man utredningen väcks frågor som aldrig besvaras. Ett dygn före branden, natten till den 1 juni, utlöstes ett sabotagelarm på En trappa upp. Två väktare begav sig till platsen. De kände att det luktade bensin omkring Hammartorget men kunde inte lokalisera varifrån lukten kom.

Väktarna kom inte in på En trappa upp eftersom de inte hade någon nyckel till innerdörren. Men allt verkade i sin ordning. Det fanns ingen åverkan på restaurangen utifrån och ingen på platsen som kunde kopplas ihop med bensinlukten.

När ägaren till En trappa upp, Simko Talani och två anställda, anlände till restaurangen senare på kvällen den 1 juni upptäckte de att någon hade krossat fönstret på altandörren. Innanför låg en sten. I restaurangen fanns också en bensindunk. Någon hade hällt ut bensin i lokalen.

Simko och de två anställda torkade upp den brandfarliga vätskan, slängde stenen, bensindunken och glasplittret i en sopsäck och slängde säcken i container på baksidan. De vädrade ur lokalen innan de öppnade för kvällen. Men inga gäster kom och strax efter klockan 1 på natten åkte de hem. Simko Talani gjorde ingen polisanmälan om glaskrosset och den uthällna bensinen.

– Han ångrar att han inte gjorde det, säger Kent Rohlin.

Drygt tre timmar senare, klockan 4.22 gick ett sabotagelarm på En trappa upp. Brandkåren var snabbt på plats och förhindrade att elden spred sig. Men lokalen blev totalförstörd.

Det är lätt att anta att det finns ett samband mellan glaskrosset, bensinuthällningen och branden, men polisen har inte lyckats hitta ledtrådar som knyter ihop händelserna med varandra. Det finns inga som helst avtryck på taket som ansluter till terrassen eller på stuprännan eller på balkongräcket. Inga skoavtryck har heller kunnat säkras på altan-golvet.

Det polisen hittade intill det krossade fönstret var en utbränd halv golfklubba, en kapsyl från en läskflaska samt en tändsticksask. Man låter också analysera det som slängts i plastsäcken. Men DNA-proverna har inte gett något resultat.

– Vi har inte tillräckliga bevis för att väcka något åtal, därför lägger vi ned utredningen, summerar Kent Rohlin, som fattat beslutet tillsammans med förundersökningsledaren Hans Nordahl.

Krögaren Simko Talani har svårt att sätta ord på sina känslor när han få veta att förundersökningen är nedlagd.

– Jag hade hoppats på att de skulle hitta någon misstänkt. Nu känns det som det kan vara vem som helst.

En trappa upp är, efter mycket arbete, helt sanerad.

– Men det är en tom lokal. Helst vill jag fortsätta att driva restaurangen, men det är en försäkringsfråga, säger Simko Talani.

Mer läsning

Annons