Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp gav 30 000 kronor i böter

Det kommunala bolaget Surahammars kommunalteknik döms till 30000 kronor böter för att dess reningsverk släppt ut kemikalier.

Annons

Utsläppet ägde rum för över tre år sedan, natten mellan den 27 och 28 augusti 2007. En anställd hade tidigare på dagen glömt att stänga av en ledning med vatten vid rengöring.

Pumpen stod på under natten och på morgonen upptäcktes att en blandning av betbad, som innehöll både svavelsyra, järn och vatten hade runnit ur cisternen.

Vätskan hade svämmat över invallningen och ut över ett asfaltsområde. En mindre mängd hade runnit ut på jorden i kanten av asfaltsområdet.

Tingsrätten anser att Surahammars kommunalteknik handlat försumligt och både begått ett miljöbrott och försvårat miljökontroll.

25 000 kronor av företagsboten avser själva utsläppet och 5 000 kronor för att man först två dagar senare anmälde olyckan till länsstyrelsen.

Det kommunala bolaget var också misstänkt för två fall av otillåten miljöverksamhet.

Dels ska man ha inkommit med en redovisning över egenkontroll till länsstyrelsen en månad för sent. Dels ska bolaget släppt ut rötgas utan tillstånd.

Åklagaren valde dock att lägga ned dessa åtal då han ansåg att bevisningen var otillräcklig och inte skulle hålla i domstol.

Surahammars kommunalteknik kommer inte att överklaga domen.

– Vi håller fast vid att vi inte begått något brottsligt. Men vi vill undvika en utdragen process och mer kostnader, därför accepterar vi domen, säger Inge Carlsson, vd för Surahammars kommunalteknik.

Mer läsning

Annons