Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccineringspeng har gått till annat

Kommunerna runtom i landet har fått statsbidrag för att vaccinera flickor mot HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Men Sura har använt pengarna till annat.

Annons

Sedan 2010 betalar staten ut pengar till både kommuner och landsting för de merkostnader som HPV-vaccineringen innebär. Varje flicka född 1999 eller tidigare ska erbjudas gratis vaccinering mot HPV. Statsbidraget per år uppgår till två kronor per kommuninvånare.

Tidningen Dagens Medicin har genom en rundringning till landets kommuner, visat att flera kommuner, däribland Surahammar, inte använder pengarna till HPV-vaccineringen, utan till andra kommunala utgifter. Därmed inte sagt att kommunerna har brutit mot några regler.

– Pengarna är inte öronmärkta och kommunen har rätt att göra vad den vill med dem. Men kommunerna har ett ansvar att genomföra HPV-vaccineringen. Ingen kommun kan komma att säga att pengar saknas, säger Bo Claesson, handläggare på Sveriges kommuner och landsting.

Vaccineringsskyldigheten innebär att Surahammars kommun har fått 20000 kronor extra per år i generellt statsbidrag som totalt uppgår till 80 miljoner kronor.

Chefen för skola och omsorg i Surahammars kommun, Kurt Haraldsson, försäkrar att kommunen tar sitt ansvar när det gäller vaccinationsprogrammet.

– Vi har två tjänster inom skolhälsovården och klarar av vaccinationsprogrammet inom de ramar vi har. Alla tjejer som går i femman har rätt att vaccineras och vi har i år genomfört vaccineringen på ett korrekt sätt, säger Kurt Haraldsson.

Mer läsning

Annons