Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska barnen bo?

Hallsta letar bostäder till ensamma flyktingbarn – 2011 vill man öppna ett så kallat HBV-hem för både vård och boende av åtta till tio ensamkommande barn. Men det är svårt att hitta lämpliga lokaler.

Annons

Det var i våras som kommunen uttryckte sin avsikt att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Därefter har socialnämnden tagit ett inriktningsbeslut om att man 2011 vill öppna ett så kallat HBV-hem för både vård och boende av åtta till tio ensamkommande flyktingbarn. Inget avtal med Migrationsverket har dock skrivits än.

Men frågan är var HVB-hemmet ska ligga. Socialchefen Cecilia Wassén berättar att man har brainstormat kring frågan men att detta inte resulterat i något konkret förslag.

– Snarare handlar det om kreativa idéer, säger hon.

Socialstyrelsen ställer hårda krav på hur ett HBV-hem ska var utformat.

– Teoretiskt kan vi uppfylla kraven. Men då måste vi bygga om eller bygga nytt. Det finns i dag ingen färdig lokal som är optimal för ett HBV-hem, säger Cecilia Wassén.

Lokaler på Smörblommevägen 14, Gula Villan, Eldsbodahuset, Parkgatan 8, Kantzowska, och Ädelstenen har nämnts i diskussionerna.

Ädelstenens tomma lokaler på 450 kvadratmeter är visserligen planlagt för boende. Den ombyggnad som krävs beräknas uppgå till 450 000 kronor.

Cecilia Wassén ser dock problem med detta alternativ.

– Att blanda äldreomsorg med ensamkommande flyktingbarn är inte optimalt. Det är jag och socialnämnden ganska överens om, säger Cecilia Wassén.

I Eldsbodahuset finns det gott om plats, närmare bestämt tusen kvadratmeter.

– Men de lokalerna är inte planlagda, säger Christer Iwemyr, fastighetschef i Hallstahammars kommun.

Att kommunen skulle ta pengar ur egen ficka för att finansiera ett HBV-hem ser inte kommmuanlrådet Catarina Pettersson som ett alternativ.

– Vi har sagt ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn under förutsättning att vi får full kostnadstäckning från staten. Det finns inget utrymme i investeringsbudgeten att ta av.

– Kostnader för investeringar måste vi kunna få tillbaka genom hyran, som

bekostas av staten.

Kan det bli så att kommunen väljer att inte ta emot ensamkommande flyktingbarn på grund av att det blir för dyrt med lokaler?– Det kan det väl. Men vi måste utreda frågan vidare. Vi får söka på bredare front. Vi har exempelvis inte undersökt privatägda lokaler.

I januari kommer kommunstyrelsen att ta upp lokalfrågan och då nöjer man sig inte med idéer. Man har begärt skriftlig information, inte bara om lokalfrågan utan också om hur verksamheten med ensamkommande flyktingbarn ska bedrivas och när verksamheten kan starta.

Cecilia Wassén menar att det bara är lokalfrågan som återstår.

– Socialförvaltningen är i princip beredd att driva verksamhet omgående så fort det finns en lämplig lokal.

Mer läsning

Annons