Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdhem får kritik

Vårdhemmet i Surahammar tog emot en patient som man egentligen inte klarade av, därför är nu patienten död.

Annons

Socialstyrelsen delar ut omfattande kritik och ställer krav på en stor mängd åtgärder på vårdhemmet sedan en av deras nyintagna patienter avlidit till följd av sitt alkoholmissbruk i delirium tremens.

Det var i juli i år som patienten via sin arbetsgivare kom till behandlingshemmet efter att i två och ett halt års tid dagligen druckit två liter vin.

Efter ett par dygn började patienten bli förvirrad och försvann från hemmet. En granne larmade om att man hade en mycket förvirrad person hos sig som hade vanföreställningar

Ambulans kallades till platsen, men när den kom fram var patienten död.

Socialstyrelsen kritiserar bland annat att hemmet inte har några kriterier för vilka patienter man ska ta emot.

I det här fallet betydde det att man tog emot en patient som hade mer omfattande behov av hälso- och sjukvårdsinsatser än vad verksamheten erbjöd.

Socialstyrelsen kritiserar också att abstinensbehandlingen startats utan att läkare kontaktats, och att det inte fanns personal i tjänst som kunde köra den intagne till sjukhus, utan att det skulle göras av andra patienter.

Behandlingsassistenerna hade så bristande kunskaper att de inte insåg allvaret i de symptom som patienten uppvisade.

Förutom de åtgärder som behandlingshemmet själva har vidtagit har Socialstyrelsen räknat upp ett 10-tal punkter som man anser behöver åtgärdas.

Mer läsning

Annons