Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg kan ha siktats i Mölntorp

Exakt som en varg. Så lät djuret som Lennart Roos i Övernäs by såg i förrgår. Men ännu gäckar vargarna Västmanlands jägare.

Annons

En vecka in på vargjakten har ännu ingen varg skjutits i Västmanland.

Men Lennart Roos i Övernäs by, mellan Säby kyrka, Mölntorp och Strömsholm, fick höra ett underligt ljud när han satt och läste klockan 21.30 på torsdagskvällen.

– Först lät det som ett skrik, som en katt eller fågel kan låta. Då gick jag ut och lyssnade och då hörde jag att det lät precis som när vargar brukar yla på film, säger han.

Hur kändes det att höra på riktigt?

– För fem år sedan såg jag vargspår här och då reste sig nackhåren, men nu försökte jag mest lokalisera var lätet kom ifrån.

Lennarts kamera låg inomhus på laddning, så när ett hunddjur en stund senare blev synlig mellan husen hade han ingenting att dokumentera det med.

– Den såg ut exakt som en varg fast kanske lite tunnare än de vuxna vargar man har sett på tv. Den gick i skritt. Det var inte bråttom, så som de rör sig när de är på långfärd.

Pierre Ahlgren, länsstyrelsens rovdjursinventerare, har aldrig spårat varg i det aktuella området och har inte heller fått in några färska rapporter.

– Nu går det knappt att följa några spår på grund av skaren. Men är det så att är det en varg som blir kvar så kommer det säkert in flera rapporter. Sedan kan det vara en varg på vandring och då ser man den bara i några sekunder, säger han.

Västmanlands jaktlag har på sig till den 15 februari att skjuta en varg av de cirka 15 som beräknas finnas i länet. Lyckas vargarna gäcka jägarna så länge avblåses jakten.

Mer läsning

Annons