Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Västerås tar inte sitt ansvar"

Socialtjänsten i Västerås och i Surahammar beskyller varandra för att inte tagit sitt ansvar när det gäller en 18-årig flicka med missbruksproblem.

Annons

Flickan placerades i familjehem i Surahammar 2009 och ett par år senare 2011, flyttade hon till eget boende i kommunen. I november samma år tog hon kontakt med Öppenvårdsbehandlingen i Västerås som hon tidigare haft kontakt med. Hon berättade om sitt alkohol- och drogmissbruk. Därefter gjorde två behandlare först en muntlig och sedan skriftlig orosanmälan om flickan till socialnämnden i Surahammar.

Men behandlarna anser att socialnämnden inte tar orosanmälan på allvar. Därför har de JO-anmält socialnämnden.

Individ- och familjeomsorgschefen i Surahammar, Eva-Lena Odeling, menar dock att det är socialtjänsten i Västerås, och inte i Surahammar, som har gjort fel.

Enligt Odeling fick socialtjänsten i Surahammar kontakt med flickan i slutet av 2011.

– Det framgick då att flickan hade regelbunden kontakt med Västerås, dess handläggare samt att hon hade insatser från Västerås. Vi gjorde en anmälan till Västerås om att flickan önskade fortsatt kontakt med sin handläggare

i Västerås.

– Men Västerås är ointresserade av detta varvid socialtjänsten i Surahammar har fortsatt kontakten med flickan under våren. Det är olyckligt att socialtjänsten i Västerås som har ett uppföljningsansvar, inte tar det, säger Eva-Lena Odeling.

Mer läsning

Annons