Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinär missade träflisor

Veterinären missade att hästen hade trä­flisor kvar i sitt ben och ­ordinerade penicillin.

Annons

En tidigare anställd veterinär på Hästsjukhuset i Strömsholm har fått en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Det var i maj 2008 som veterinären fick in en häst till kliniken sedan den sprungit igenom ett staket. Den remitterades dit av en veterinär som känt konstiga saker i hästens knä och trodde den hade trasiga benbitar där.

Veterinären röntgade benet, tog ur en mindre trästicka och ordinerade sedan en penicillinkur. Veterinären ansåg dock att hästen borde vara kvar på kliniken för att göra en ledspolning, något som ägaren tyckte var onödigt.

När såret fortfarande varade efter 10 dagars behandling kontaktade hästägaren, på sin ordinarie veterinärs inrådan, en ATG-klinik där man gjorde en ultraljudssundersökning och upptäckte flera stora träflisor i det infekterade benet. Hästen fick genomgå en operation där träbitarna togs bort.

Veterinären har bestridit att hon gjort något fel i samband med behandlingen. Jordbruksverket, som är tillsynsmyndighet, anser inte att veterinären har agerat i strid med gällande föreskrifter. Däremot överlåter de den veterinärmedicinska bedömningen åt nämnden.

Nämnden anser att veterinären borde, med anledning av hästens symptom, ha misstänkt att det fanns främmande föremål i hästens ben. Veterinären har därför orsakat hästen onödigt lidande, anser nämnden, och ska därför ha den mildaste formen av bestraffning i form av en erinran.

Mer läsning

Annons