Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne ljög om olycka – fick fängelsestraff

En man, bosatt i Surahammars kommun, har dömts till fängelse efter att, som vittne, ha befunnits ljuga i rättegången kring den så kallade Fjällstaolyckan.

Annons

I maj 2007 kappkörde två bilar längs Västeråsvägen i Hallstahammar. Vid Fjällsta frontalkrockade ena bilen med en mötande bil där en familj, två vuxna och tre barn, färdades. Föräldrarna fick svårast skador men överlevde.

I den kappkörande bilen som inte krockade satt en då 19-årig man som passagerare. Han uppgav i ett första polisförhör att det var en ”lugn och bekväm” färd och att han suttit och knappat på en mobiltelefon och därför inte noterat så mycket över hastigheten. Detta gick stick i stäv med uppgifter från en annan passagerare i samma bil.

Vid nästa polisförhör ville 19-åringen dock ändra sin historia och berätta sanningen eftersom han då fått kännedom om hur allvarlig olyckan visat sig vara.

Utslaget i tingsrätten överklagades till hovrätten. Där menade mannen att uppgifterna i det andra polisförhöret var felaktiga och att han blivit utsatt för påtryckningar av den förhörande polisen.

Hovrättens ordförande påpekade att mannen vittnade under ed, men 19-åringen vidhöll sin ståndpunkt.

Detta har nu lett fram till att han själv har blivit åtalad, och nu även dömd, för mened – alltså att medvetet ha ljugit under ed i en rättegång.

Mannen döms till sex månaders fängelse.

Mer läsning

Annons