Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vräkta blir inte hemlösa

Två barn vräktes i Hallstahammar förra året. Det betyder dock inte att familjer riskerar att stå utan bostad.

Annons

– Vi brukar komma in tidigt för att hjälpa familjen. Skulle det ändå bli frågan om en avhysning, ordnar socialtjänsten ett annat boende, säger Hallstahammars chef för individ- och familjeomsorgen, Jonas Boman.

Att barnfamiljer vräks hör inte till vanligheterna men det förekommer.

– Om ett hushåll där det ingår barn får ett betalningsföreläggande kontaktar hyresvärden socialtjänsten. Det kan handla om störningar eller att inte hyran inte har kommit in. Då är det vårt ansvar att upprätta en kontakt med familjen och erbjuda budgetrådgivning eller något annat stöd. Störningarna kan orsakas av konflikter i familjen.

– När det gäller budgetrådgivning kan familjen begära att få en god man som under en tid har ansvaret för ekonomin. Det inträffar dock inte ofta.

–Om det ändå blir en avhysning ser socialtjänsten till att familjen får tak över huvudet. Vi ser över familjens behov och vilka lösningar som finns. Då har vi alltid barnens situation i fokus.

Jonas Boman poängterar att socialtjänsten kontaktas även när det gäller hushåll utan barn.

Vad är det då som kan ge upphov till en vräkning?

– Med den kunskap jag har beror det dels på att man inte har betalat in hyran och inte heller kan uppvisa någon avbetalningsplan, dels beror det på störningar som att man spelar musik för högt eller om man låter någon annan bo ilägenheten och inte bor där själv, säger Jonas Boman.

Mer läsning

Annons