Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att börja rösta i kyrkovalet

Artikel 3 av 12
Kyrkovalet 2017
Visa alla artiklar

I dag, måndag, är det fritt fram att rösta i kyrkovalet. Rätt att rösta har alla från 16 år och uppåt som tillhör Svenska kyrkan.

Annons

Kyrkovalet 2017 har dragit igång på allvar.  Förtidsröstningen börjar måndagen den 4 september.  Valdagen är den 17 september.

I nuläget är 5,2 miljoner personer röstberättigade.

På gräsrotsnivå genererar kyrkovalet ett stort engagemang. Det är många uppdrag som ska tillsättas på de olika nivåerna: lokalt i pastorat och församlingar, regionalt i stiftet och nationellt till Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Till kyrkofullmäktige i Västerås pastorat väljs 45 ledamöter med cirka 30 ersättare.

Till kyrkofullmäktige i Hallstahammar-Kolbäcks församling väljs 25 ledamöter och drygt 10 ersättare.

Till kyrkofullmäktige i Sura-Ramnäs församling väljs också 25 ledamöter och drygt 10 ersättare.

Till stiftsfullmäktige i Västerås stift väljs 79 ledamöter. Runt 50 ersättare tillkommer. Västerås stift omfattar landskapet Västmanland, större delen av Dalarna och några församlingar i Uppland.

I Kyrkomötet sitter 251 ledamöter. Av dessa väljs 249 i kyrkovalet. Två av ledamöterna tillsätts av Svenska kyrkans församlingar i utlandet.

Som väljare kan du personrösta. Det är bara tillåtet att kryssa högst tre personer i varje val. Kryssar du fler får ingen av kandidaterna rätt att tillgodoräkna sig rösten. Den nomineringsgrupp du har röstat på får fortfarande din röst.

I kyrkovalet kallas de olika partierna för nomineringsgrupper.

Förtidsröstningen börjar nu på måndag den 4 september. Svenska kyrkan har skickat ut röstkorten.

Fyra lokaler i Västerås håller öppet för förtidsröstning: Önsta Gryta kyrka, Kyrkbacksgården, Mikaelikyrkan och Tomaskyrkan. Det är även möjligt att brevrösta eller att rösta genom bud. För mer information om förtidsröstning och lokalernas öppettider kontakta Svenska kyrkan i Västerås eller gå in på kyrkans hemsida om kyrkovalet.

Brevröstningspaket hämtar du enklast på närmaste församlingsexpedition.

Valdag för kyrkovalet är söndagen den 17 september. Vallokal står angiven på röstkortet. Skulle du råka förlora röstkortet går det ändå bra att rösta. Du kan hitta din vallokal på Svenska kyrkans hemsida.

Läs också: Om det lokala kyrkovalet i Västerås

Alla artiklar i
Kyrkovalet 2017
Annons