Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klass 1-varning i Västmanland – SMHI varnar för ishalka

SMHI varnar för plötslig ishalka både Västmanland och övriga landet under lördagen. Även under julafton kan det vara ishalka på vägarna.

Annons

Lördagen den 23 december är en av årets största resdagar då många åker iväg för att träffa nära och kära över julen. Det betyder mycket trafik på både stora och mindre vägar.

Läs även: Trafikolycka i Skinnskatteberg – bil ska ha kört ned i diket

SMHI gick på lördagsmorgonen ut med en varning för plötslig ishalka i hela länet. Under natten mot lördag och på morgonen var det risk för underkylt regn eller regn på kalla vägytor.

Enligt polisen har det varit glashalt på många vägar under morgonen, främst i de norra länsdelarna. Polisen uppmanar alla att ta det lugnt i trafiken, denna dagen före dopparedagen:

– Man bör sänka hastigheten, hålla avstånd och ge sig i väg i god tid så man slipper stressa, säger Linnéa Hultberg, befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Varningen gäller för flera län: Västmanland, Stockholm, Uppsala, Gotland, Östergötland, Örebro, Södermanland, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland, enigt Omni.se.

– Under julafton kommer det bli regn med inslag av snö. Det kommer även vara risk för halt väglag då det kommer regn eller snö på kalla vägbanor. Sedan blir det långsamt kallare och på söndagen är det stor risk för väldigt halt väglag då temperaturen sjunker och vägbanorna kan frysa till, säger meteorologen Ingrid Eronn på Foreca

För prenumeranter och pluskunder [+]:  Här är värsta vägarna i jultrafiken – flera döda och svårt skadade senaste åren

Samtidigt råder även stor lavinfara i fjällen och i några av de största skidorterna. Varningen är i klassen fyra på en femgradig skala vilket innebär ”stor lavinfara”. Varningarna gäller västra Vindelfjällen där bland annat Tärnaby ligger, västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen där bland annat Åre ligger.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Var jularna vitare förr? Så här har julvädret varit de senaste 100 åren

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Mer läsning

Annons