Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkliberal stal lastbil och körde hög – tar hårdare straff för att ”inte slösa på samhällets resurser”

23-åringen stal lastbilen och körde drograttfull men vill inte lova rätten att han inte knarkar igen. Domstolen ändrar också straffet för att mannen inte vill slösa på samhällets resurser.

Annons

Det var den 15 september som Västeråsbon stal en lastbil på en mack i Virsbo i Surahammar. 23-åringen från Västerås körde sedan iväg, trots att han saknar körkort och var påverkad av narkotika.

Mannen är tidigare dömd för bland annat olovlig körning, rattfylleri och andra trafikförseelser. Han erkänner de nya brotten som han döms för; tillgrepp av fortskaffingsmedel, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

För prenumeranter och pluskunder [+]: TV: Se polisens dolda övervakning – här gräver den misstänkte fram rekordstora knarkgömman

I rätten säger mannen att han slutat med droger eftersom det ställt till det i hans liv, men han vill inte lova att han aldrig mer knarkar. Han berättar att han har en liberal syn på cannabis.

Enligt Västmanlands tingsrätt skulle brotten kunna ge en månads fängelse, men eftersom 23-åringen lever under ordnade förhållanden ser de skyddstillsyn med kontroller som ett rimligt straff. Det motsäger sig däremot den dömde eftersom han inte vill slösa på samhällets resurser. Han tycker enligt domen inte att han behöver det stöd som skyddstillsyn skulle innebära.

Läs även: Västeråsare satt inlåst ett halvår för länge – får mer pengar av staten

Istället döms mannen till villkorlig dom och straff, även om rätten påpekar att ändringen betyder ett hårdare straff.

Läs mer: Anställd följde efter bensinsmitare

Mer läsning

Annons