Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon till forskning om hjärnan från Bissen Brainwalk

Pengarna går till forskning om hjärntumörer och minnesförlust vid demens.

Annons

Bissen på en bild från 2015.

Bissen Brainwalk ger en halv miljon kronor i förmån för forskning om hjärnan till forskarna Klas Kullander och Anja Smits vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Läs mer: Då blir det Bissen Brainwalk 2017

Anja Smits, professor neurologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om nya metoder för att studera tumörinfiltration vid gliom.

Anja Smits är professor i neurologi vid institutionen för neurovetenskap och överläkare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala och har i många år varit intresserad av hjärntumörer, särskilt gliom. Gliom har sitt ursprung i hjärnans glia celler och förekommer i olika former och elakhetsgrader. Lågmaligna gliom som förekommer i vuxenålder är långsamt men diffust växande tumörer. På grund av tumörens specifika växtsätt är det utifrån röntgenbilderna svårt att se var gränsen går mellan tumör och frisk hjärna.

Idag vet vi att maximal operation av lågmaligna gliom förlänger patienternas överlevnad och att det är viktigt att inte bara operera bort tumörens huvuddel utan även de spridda tumörcellerna.

Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om motverkan av minnesförlust vid demens – analys av minneskretsar.

Klas Kullander forskar på nervcellskretsar och deras funktion. Hans internationella forskargrupp vid Uppsala universitet studerar nervcellkretsar som är viktiga för inlärning, minne, motorik och kognition. Studierna bedrivs med genetiska, molekylärbiologiska och elektorfysiologiska metoder.

De första symptomen av Alzheimers sjukdom, den vanligaste och mest kända demenssjukdomen, är dåligt minne, framför allt drabbas närminnet. För de som drabbas av demenssymptom blir förlusten av minnesfunktioner ett stort vardagsproblem. I hjärnans tinninglober sitter hippokampus som används för att bilda nya minnen. Vi vet att hjärnstrukturen hippokampus är central för minnesbildning men hur minne och inlärning går till är inte tillräckligt utrett på nervkretsnivå. I detta projekt kommer vi att undersöka ett speciellt interneuron i hippokampus, den så kallade OLM cellen och dess roll i minnesbildning.

Läs mer: Bissens kamp för livet blev en folkrörelse

Sju år sedan Mattias Bissen Larsson överlevde svår hjärnblödning

– Idag är det 7 års sedan jag överlevde en svår hjärnblödning och tre infarkter i hjärnan, berättar grundaren och initiativtagaren till Bissen Brainwalk, Mattias Bissen Larsson.

- Min chans att överleva var liten men jag överlevde tack vare hjärnforskningen! På min ”bonusfödelsedag” kommer vi att donera 500 000 kr från insamlingsfonden Bissen Brainwalk till hjärnforskningen så fler får chansen att leva vidare. Jag är så stolt över vad vi har åstadkommit under 2016.

Mer läsning

Annons