Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria i väntan på dom

De misstänkta släpptes fria när rättegången om den stora sprithärvan avslutades på måndagseftermiddagen – men det råder inga tvivel om att de kommer att fällas.

Annons

Under måndagen vittnade också en yngling om hur han fått köpa alkohol när han var 16 år.

Den unge Köpingsbons vittnesmål inledde den fjärde och sista rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt. Ynglingen berättade, precis som andra minderåriga tidigare gjort, om hur han fått 54-åringens telefonnummer av kompisar, ringt upp och fått komma och handla.

54-åringen är den Köpingsbo som misstänks ha sålt stora mängder öl, vin och sprit från en ”butik” i sin villakällare, alkohol de båda andra åtalade misstänks ha smugglat in från Tyskland.

Enligt 16-åringen var det inte fråga om några ålderskontroller.

-Han frågade om jag var 18, jag svarade ja, och sedan kollade han inte mer om det, sade ynglingen som köpte öl av mannen flera gånger i somras.

Med de unga vittnena ville åklagarna slå fast att 54-åringen sålt alkohol även till ungdomar under 18 år. Själv har den åtalade sagt att han dragit gränsen vid 18, och till och med kontrollerat legitimation på unga kunder.

Den sista rättegångsdagen ägnades annars åt parternas slutpläderingar, där inget nytt egentligen framkom. Åklagarna konstaterade att 38-åringen, som misstänks ha gjort sammanlagt 60-70 smuggelresor till Tyskland under flera års tid, erkänner det mesta av det som läggs honom till last.

Något annat än flera års fängelse kan inte komma i fråga för hans del, ansåg åklagarna som yrkade på minst tre år.

38-åringens advokat Brage Åman tryckte i sin plädering på att hans klient riskerar att bli ruinerad. Det handlar då om de stora belopp, flera miljoner kronor, skattemyndigheterna vill ha för den olagliga alkoholhanteringen. Det måste rätten ta hänsyn till när straffet bestäms, ansåg han.

För 54-åringens del råder mer delade meningar om hur mycket brottslighet han gjort sig skyldig till. Han går med på att han köpt alkohol som 38-åringen och 41-åringen smugglat in och sedan sålt den vidare. Däremot nekar han till att ha varit pådrivande eller anstiftare till smugglingen, och säger också att det handlar om mycket mindre mängder än vad åklagarna hävdar.

Åklagaren Annika Borgerud Kjellsson menade att mannen inte varit trovärdig i sin berättelse, och ibland gett ett närmast ”parodiskt” intryck när han svarat på frågor. Hon yrkade även för hans del på flera års fängelse.

41-åringen, slutligen, har erkänt att han smugglat alkohol åt 54-åringen. Där har det handlat om betydligt mindre mängder, och åklagarna tyckte att ett kortare fängelsestraff kunde räcka.

Både åklagare och försvarare var dock överens om att det inte fanns några skäl att hålla de misstänkta häktade i väntan på domen. 54-åringen och 38-åringen, som varit inlåsta sedan polisen tillslag i september, släpptes därmed på fri fot.

Tingsrättens dom om sprithärvan, den största någonsin i Västmanland, kommer om några veckor.

Mer läsning

Annons