Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpingsbor åtalas för stulen silverskatt

Två män från Köpingstrakten åtalades på onsdagen misstänkta för att ha stulit gamla silverföremål från Gotland och Södermanland.

Annons
Det trasiga krucifixet från 1000-talet är ett av de starkaste bevisen mot plundrarligan.

Det var i november i fjol som den fräcka stölden av över 1 000 mynt upptäcktes. Silverskatten omfattade 2 000 mynt från 1060-talet - mest tyska, engelska och danska. Plundrarna kom över 1 000 mynt.

Plundrarna slog till på en åker vid Gandarve i Alva på Gotland. Eftersom spåren efter fornminnesplundrare brukar regna eller plogas bort är det oftast mycket svårt att både upptäcka och lösa brotten.

Vid en husrannsakan i en fastighet på Gotland påträffades en 39-årig Köpingsbo tillsammans med två andra män med metalldetektorer, spadar och ryggsäckar. Efter att datorer och gps-utrustning undersökts hittades också kopplingar mellan de åtalade och två ytterligare platser där plundrare slagit till på Gotland.

De misstänkta männen kunde knytas till brottsplatsen genom ett märkligt fynd. I marken där plundrarna grävt hittades en del av ett krucifix från tusentalet. Några dagar senare upptäcktes av en slump ett mejl med en bild av ett delat krucifix. En jämförelse mellan fyndet och bilden visade att delarna hörde ihop och att krucifixet alltså kom från skattgömman i åkern vid Gandarve.

För plundrare med metalldetektorer är Gotland med dess många fornfynd en guldgruva. Bara ett enda sällsynt mynt från en silverskatt kan vara värt sexsiffriga belopp. Stöldgodset säljs ofta vidare via svenska och utländska sajter som specialiserat sig på den här typen av föremål. Det händer också att delar av silverskatter säljs vidare hos de finare auktionshusen i Europa.

- I regel har plundrare en hel del kunskap på området. Man känner till värdet. Det är inte gemene man som är ute och plundrar, säger Kenneth Mandergrehn, samordnare av kulturarvsbrott hos Rikspolisen, till TT.

Förutom att själva föremålen försvinner ställer plundrarna till med ytterligare skador.

- När de rotar runt bland skatter i jorden förstörs all information om hur föremålen låg och vad som fanns runt föremålen. Man förlorar den historiska bakgrunden.

Den 39-årige Köpingsbon misstänks också för ytterligare ett fall av fornminnesbrott. Tillsammans med en annan man från Köpingstrakten ska han enligt åklagaren ha stulit ett silvermynt som de grävt upp i en åker vid Julita i Södermanland.

Mer läsning

Annons