Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistvapen hittades i Kolsvasjö

Köpingsborna Henrik Hansson och Mats Karlsson intresserade sig för en gammal Kolsvasägen, drev en egen tes – och fiskade upp vapenguld. Nu kan deras fynd från andra världskriget bli en riksangelägenhet.

Annons
Några av de vapen dykarna hittade i sjön nära Kolsva.

Det är tidningen Magazin 24 som berättar historien om hur tidningens VD, Köpingsbon Henrik Hansson, tillsammans med dykaren Mats Karlsson, bestämde sig för att försöka bringa klarhet i den gamla sägnen om att krigsskrot från Afrika en gång i tiden ska ha dumpats i en sjö i Kolsva.

Ett passionerat grävjobb och otaliga samtal med Kolsvabor som haft känningar om händelsen har lagt grunden för det som ser ut att vara ett äkta scoop. För på botten av den sjö som fortfarande hålls hemlig, där fanns mängder av bomber och granater, såväl tyska som italienska gevär och mycket annat som nu kan komma att intressera historiker runt om i landet.

Vapnen,  som bland annat ska ha kommit från slaget vid El-Alamein, ska ha hamnat i Sverige när det krigsdrabbade Europa efter krigsslutet ville städa upp samtidigt som det var råvarubrist i Sverige.

– Skrönan säger att skrot som blivit över efter en olycka på Järnverket hade gömts i en sjö i trakterna. Vi började fundera på om det kunde ligga något i den. Och det ena gav det andra. Vi läste på och pratade med insatta personer och började sakta men säkert ringa in tänkbara platser där det så kallade Afrikaskrotet kunde finnas, berättar Henrik Hansson.

Som menar att han och Mats Karlsson gick en del på känsla, men mest på sunt förnuft, i sin iver att kanske kanske kunna bärga en del av krigshistorien. Om något hade dumpats i sjön borde framkomligheten för till exempel lastbilar ha varit viktig, gick resonemanget.

– Vi var runt på ett tiotal ställen innan vi bestämde oss. Väl där började det med att vi hittade skrot på strandkanten, som vi kunde spåra till den aktuella tiden. Sedan utgick vi egentligen från den platsen och drog en linje rakt ut över isen. Där borrade vi upp ett hål på ungefär två gånger två meter och sedan var arbetet i gång, säger Henrik Hansson.

En stor magnet gjorde jobbet – och Hansson/Karlsson – de fick minst sagt napp.

– Det kändes förstås helt sanslöst när vi kunde fira upp vapen efter vapen. Sedan började vi inse vidden av det här. Med största sannolikhet finns det mycket mer kvar på botten.

Mats Karlsson, han har dykt efter och också gjort fynd tidigare, men inget i närheten av det här.

– Det var ju nästan två år sedan vi började och först var jag inte så intresserad. Men när Henke låg på och det visade sig att det faktiskt kunde ligga något i det som folk pratat om så länge blev det såklart spännande, säger Mats Karlsson.

Under hela förloppet har fynden fotograferats, filmats och dokumenterats.

Vilken sjö det handlar om tänker Henrik Hansson och Mats Karlsson inte prata högt om. I stället planerar de att återkomma längre fram i vår.

Senare planeras även en dokumentärfilm om fynden.

Mer läsning

Annons