Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde alkohol för miljonertill hundratals unga

(Uppdaterad 13.20) Trion misstänks ha smugglat in alkohol, och sedan sålt den vidare. Köparna har främst varit från Köping och Arboga-området.

Annons
Kommissarie Tommy Gustavsson bland den beslagtagna alkoholen.

Totalt hävdar åklagarna att de tre sålt 120 000 liter öl, 12 000 liter vin, 3 000 liter starksprit under fyra år.

- De har sålt främst till ungdomar. Det rör sig om hundratals. Det här har varit väldigt känt bland ungdomar i KAK-regionen, säger ekoåklagare Per Hedman.

- Vi har spanat på huvudmannen sedan i somras. Följt med på deras inköpsresor och haft spaning utanför deras affärer, berättar Tommy Gustavsson på kommissarie på Västeråspolisen och chef för gruppen för särskilda insatser.

De misstänkta är 38, 54 och 41 år. De två första är fortfarande häktade, sedan de greps i slutet av september.

Vid sidan av sitt ordinarie arbete ska 54-åringen fungerat som en privat grossist i alkoholbranschen. Från en källare i Köping har han sålt spriten vidare i mängder.

- Det har varit rena systembolaget där kunder kunnat gå in och titta på de varor som de skulle vilja köpa, säger Per Hedman.

38-åringen, beräknar åklagaren, har sålt alkohol för minst 2 miljoner kronor från sin villa.

- Pengarna har gått till resor och annan lyxkonsumtion, säger Per Hedman.

Åklagaren hävdar att värdet av vad de tre männen har sålt för är närmare fyra miljoner som om de fälls ska betala till staten. Till det kommer också moms och skatt på det som man sålt. Något som skattemyndigheten räknar på just nu. Maximistraffet för männen ligger på 6 års fängelse.

- Fälls det blir det fråga om flera års fängelse, säger Per Hedman.

Männen har erkänt delar av vad de anklagas för. I övrigt nekar de.

- Det här är bara början. Vi har flera tillslag på gång i vår kamp mot den olagliga försäljningen av alkohol, säger länspolismästare Lars Hallberg.

Mer läsning

Annons