Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårsläckt brand stoppade tågtrafiken under flera timmar

Vid 14-tiden larmades polis och räddningstjänsten till en brand vid järnvägsspåret vid Kröcklinge. Tågtrafiken mellan Köping och Arboga har stängts av med anledning av branden.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Branden längs järnvägsspåret har varit svårsläckt. Räddningstjänst kommer att vara på plats fredag kväll och kanske också under natten.

Räddningstjänsten från Köping, Arboga och Kungsör har åkt ut till platsen för att släcka branden. Även polisen har kallats till platsen för att undersöka hur branden har uppstått.

Det är troligen gnistor från ett godståg som orsakat skogsbranden.

– Det har brunnit mellan Kröcklinge mot Valskog, hela vägen längs spåret. Nästan från Östuna rasplats och fram till där skogen slutar, vid viadukten där vägen mot Kungsör går, berättar insatsledaren Patrik Karlstedt.

Först vid 16.19 var branden omringad. Blåst försvårade släckningsarbetet.

Patrik Karlstedt, räddningstjänsten Köping.

– Nu (16.19) gör jag bedömningen att vi kan påbörja eftersläckning och vandra in mot kärnan av branden. Vi får släcka i kanterna eftersom, säger Patrik Karlstedt.

Insatsledaren gör bedömningen att personal från räddningstjänsten blir kvar till sen kväll eller natt, minst.

Tågen står fortfarande stilla.

– Vi måste tänka på säkerheten först. Vi har varit 15 man på plats här och arbetat intill spåren. Platsen är svårtillgänglig och vi har dragit vattenslangar över spåren.

– Först nu har vi bilar på båda sidorna av järnvägsspåren. Jag kan inte ge en prognos för när tågen kan släppas på igen.

Vid 16.30 ska räddningstjänsten börja trappa ned något på bemanningen.

När det blir dags att lämna över ansvaret för kontroll av området till markägaren är det också mycket viktigt att markägaren är noga med säkerhetstänket och inte rör sig för nära järnvägsspåren.

Tågtrafiken avstängd mellan Köping och Arboga

Det är stopp i tågtrafiken mellan Köping och Arboga med anledning av branden. Regionaltåg på sträckan Stockholm C-Västerås-Arboga/Hallsberg/Göteborg påverkas.

Det påverkar även tågen på sträckan Flemingsberg - Eskilstuna/Arboga.

Vid 17.14 gav Trafikverket prognosen att trafiken kan börjar rulla igen klockan 19 på fredagskvällen. Den prognosen visade sig dock inte stämma. Ett samtal till pressjouren vid 19.18 gav ingen mer information om när trafiken kan börja rulla igen.

Vid 19.38 började tågtrafiken åter att rulla, dock med följdförseningar.

Brandman Niklas Hedberg och styrkeledare Stefan Jansson.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons