Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för knivdåd

En 39-årig man från Kungsör som i augusti misshandlade en annan man svårt har fått sitt straff sänkt av Svea hovrätt.

Annons

Händelsen utspelade sig dfen 3 augusti i Köping. 39-åringen upptäckte att det saknades pengar i hans plånbok och på hans konto och misstänkte en bekant för att ha tagit pengarna.

Beväpnad med en fiskekniv gav han sig iväg för att tala med bekanten i dennes bostad i Kungsör. Diskussionen slutade med att 39-åringen drog kniv - enligt egen utsago för att försvara sig själv - och stack bekanten i magen.

Tack vare att en tredje man - bekant med bägge och med vid tillfället - snabbt ringde ambulans kunde den knivstuckne räddas till livet.

39-åringen åtalades för mordförsök, alternativt grov misshandel. Västmanlands tingsrätt avfärdade pratet om självförsvar och förklarade att bevisen pekade mot att misshandeln var helt oprovocerad. Straffet i tingsrätten blev tre års fängelse för grov misshandel, och 60000 kronor i skadestånd till den knivstuckne.

En oenig Svea hovrätt anser att tingsrättens brottsrubricering och skadeståndsbelopp är korrekt, men att straffvärdet är något lägre och dömer i stället 39-åringen till två år och sex månader i fängelse.

En nämndeman var oenig och ville döma 39-åringen till högre straff för det allvarligare brottet dråpförsök.

Mer läsning

Annons