Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinden knäckte fem 300-åriga ekar

Vid sextiden på tisdagskvällen blåste det plötsligt upp vid Jägaråsen. Fem kraftiga ekar knäcktes av vad som enligt boende i området kan ha varit en tromb.

Annons

– Plötsligt var det världens storm och man såg att det yrde damm, berättar Kristina Larsson-Sköld som äger marken och bor ett par hundra meter från platsen.

Rune Olsson, som bor på andra sidan åsen från där träden stod, hörde hur det knakade när vinden drog fram.

– Det smattrade och i hela området föll grenar, säger han.

– Vi är flera som upplevde det som något som liknar en tromb, säger Kristina. Det var väldigt ryckiga vindar som snurrade runt och som blev väldigt kraftiga på ett särskilt område. Skadorna tyder ju också på det eftersom de träd som skadats ligger på ett koncentrerat område.

En stor gren hamnade tvärs över vägen så att den fick spärras av under kvällen. Räddningstjänsten var på plats vid sjutiden och tog bort den. På onsdagsmorgonen röjde Kungsörs kommun upp ytterligare.

De fem ekar som knäcktes är runt 300 år gamla och ingår i de 1832 fridlysta ekar i området kring Kungs Barkarö. Träden är väldigt grova och hem till flera sällsynta arter av insekter.

Projektet Kulturlandskapet Kungs Barkarö startades år 2008 bland annat för att bevara ekarna. Länsstyrelsen, en av deltagarna, har hand om dem.

Mer läsning

Annons