Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets björnar ska kartläggas – med hjälp av spillningen

Fram till 31 oktober pågår årets inventering av björnspillning i Västmanlands län. På så sätt kan länsstyrelsen få en bild av hur den svenska björnstammen ser ut.

Annons

Brunbjörn.

Huvudfokus under björnspillningsinventeringen ligger på björnarna i Dalarnas och Gävleborgs län men även Värmlands, Uppsala, Stockholms och Örebro län ingår.

Inventeringen kan ge ett bra mått på hur stor björnstammen är totalt i området och hur utbredningen ser ut i de olika länen. Resultatet blir en värdefull grund för förvaltningen, uppger länsstyrelserna i de aktuella länen.

Länsstyrelserna genomför den praktiska inventeringen i samarbete med Svenska Jägareförbundet. Viltskadecenter koordinerar arbetet.

Eftersom björnar sover på vintern kan de inte inventeras genom spårning på snö, vilket annars är ett vanligt sätt att hålla koll på våra andra stora rovdjur – i stället används spillningsinventering, en metod som ger en uppskattning av björnstammens storlek.

Spillningen samlas in och skickas för DNA-analys, som visar hur många björnindivider spillningen kommer från.

Utifrån resultatet gör forskare i Skandinaviska björnprojektet en uppskattning av det totala antalet individer. Resultatet blir sedan ett viktigt underlag i den regionala viltförvaltningen.

Viltskadecenter registrerar sedan proverna i databasen Rovbase inom någon vecka. På så vis kan provtagare, förvaltare och andra intresserade se varifrån prover skickats in.

Mer läsning

Annons