Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarbristen i Västmanland kan bli värst i landet

Rekryteringsbehovet är gigantiskt och motsvarar i Västmanlands län fler än de lärare som nu är aktiva, varnar Lärarnas riksförbund.

Annons

Skolverkets nya prognos bekräftar det allvarliga läget när det gäller lärarbristen som kunnat konstateras under en lång rad av år, senast i SCB:s Trender och prognoser 2017, skriver Lärarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

Dessutom är läget än värre än när Skolverkets senaste prognos släpptes 2015. Cirka 80 000 lärare beräknas saknas år 2031.

Rekryteringsbehovet är större i Västmanland än i alla andra län med undantag för Södermanland.

– Det är otroligt tråkiga men tyvärr väntade resultat. Vi kräver nu att det vidtas kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med lärarbristen. Flera bra satsningar har initierats men de räcker inte, man måste göra genomgripande och långsiktiga insatser. Lärarbristen kan inte lösas enbart genom kortsiktiga åtgärder, säger Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

Lärarnas riksförbund vill se en satsning på bättre arbetsvillkor och löneutveckling för yrkesverksamma lärare.

De vill också se en satsning på att återrekrytera lärare som lämnat yrket: det finns över 20 000 personer med lärarutbildning som kan tänka sig att återvända till skolan.

Läs mer: Akut läge i Västmanland: 1 100 lärare beräknas gå i pension

Foto: Gorm Kallestad / TT bild

Mer läsning

Annons