Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister kallade SD för rasistiskt parti – polisanmäldes av SD-politiker

Tidigare SD-politikern Stefan Vestling i Norberg har anmält ministern Gabriel Wikström (S) för kränkning och förtal. Detta efter att Wikström skrivit ett debattinlägg där han kallar SD för ett rasistiskt parti. "Jag och de medlemmar i SD som jag känner är definitivt inga rasister", skriver Vestling i anmälan.

Annons

Den 18 mars publicerade Fagersta-Posten, VLT, Bbl/AT och Sala Allehanda ett debattinlägg från Gabriel Wikström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland och folkhälsominister.

Där skrev ministern att "Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen" – ett uttalande som fick den dåvarande SD-politikern Stefan Vestling i Norberg att ta illa vid sig.

Jag sitter som 2:e vice ordförande i Norbergs kommun, och tog mycket illa åt mig då jag läste denna insändare.

Stefan Vestling, tidigare gruppledare för SD Norberg.

I en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen skriver han bland annat följande:"Jag och de medlemmar i SD Norberg som jag känner är definitivt inga rasister. Jag sitter som 2:e vice ordförande i Norbergs kommun, och tog mycket illa åt mig då jag läste denna insändare".

Han kräver skadestånd från både Gabriel Wikström och Fagersta-Posten på 100 000, eftersom han anser att partiet har blivit kränkt.

– Jag ser inget kränkande i publiceringen. Debattören framför en åsikt om ett parti. Det går inte över gränsen för vad våra publiceringsregler godtar. Men han är välkommen att anmäla och pröva detta, säger Daniel Nordström, ansvarig utgivare för Fagersta-Posten.

Vidare har Vestling polisanmält Wikström för förtal. Justitiekanslern beslutade att inte inleda en förundersökning eftersom förtal endast kan riktas mot fysiska, identifierbara personer. Även Diskrimineringsombudmannen har valt att avslå Vestlings ansökan, något som han kommenterar såhär på sin Facebook-sida:

"Uddlösa myndigheter som inte törs ta ansvar, man kan ju bli kallad rasist själv..Då väljer man att lägga ner ärenden istället...Usch vilka jävla syltryggar...."

Stefan Vestling begärde urträde ur SD för ungefär en vecka sedan. Tidigare har han varit gruppledare för SD Norberg. Efter att han dömdes för hets mot folkgrupp den 20 december inledde partiet en utredning om Stefan Vestling skulle uteslutas ur partiet. Men han har alltså själv valt att gå ur partiet innan ett beslut tagits.

Läs också: SD utreder om dömd politiker ska uteslutas ur partiet

I en tidigare version av artikeln stod det att Stefan Vestling fortfarande var aktiv i Sverigedemokraterna. Efter publiceringen av denna artikel har SD Västmanland meddelat att Stefan Vestling har gått ur partiet. Läs mer här (för Plus-kunder): Dömd politiker lämnar SD – men blir kvar som förtroendevald

Mer läsning

Annons