Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordet på Elena Åsberg: I dag avhandlar rätten straffet

Artikel 49 av 55
Mordet i Surahammar
Visa alla artiklar

Undersökningar visar att 31-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid mordet på Elena Åsberg och att han fortfarande gör det. Idag tisdag, avhandlas frågan i tingsrätten om vilket straff han bör dömas till.

Annons

Tingsrätten har tidigare meddelat att 31-åringen var den som mördade Elena Åsberg i Surahammar 1 augusti förra året. Handlingar från Rättsmedicinalverket (RMV) visar att 31-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid brottet, och att han fortfarande gör det. RMV skriver i sitt utlåtande att det finns förutsättningar för att överlämna 31-åringen till rättspsykiatrisk vård.

31-åringen under rättegången i december.

På tisdagen hålls en ny förhandling i Västmanlands tingsrätt, där just påföljdsfrågan ska gås igenom. Marie Fredborg är 31-åringens försvarare:

– Tingsrätten har meddelat att han är skyldig, och om han döms är det rättspsykiatrisk vård som står till buds. Men jag vill inte förekomma domen. Jag måste prata med min klient och kan inte spekulera i detta, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen dom ännu och jag vill inte gå händelserna i förväg.

Kammaråklagare Carin Lantorp har yrkat att 31-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Men de förutsättningarna som utlåtandet från Rättsmedicinalverket ger, är det den påföljden jag föreslår. Som jag ser det finns inga förutsättningar för något annat.

Det var den 1 augusti som 31-åringen attackerade 55-åriga Elena Åsberg och högg henne till döds med en "kniv eller annat eggvasst föremål", som det stod i åklagarens stämningsansökan.

”Tingsrätten finner att det finns övertygande bevisning om att den misstänkte begått de åtalade gärningarna”, sade rådman ­Annica Borgerud Kjellssons, när hon meddelande rättens beslut efter fem dagars rättegång i december.

Under varken polisens utredning eller under rättegången framkom något motiv till dådet. Det har inte heller framkommit någonting som styrker att 31-åringen och Elena Åsberg kände varandra.

Domen avkunnas fredag 23 februari.

[+] Läs mer: 31-åringen som dödade Elena Åsberg är psykiskt störd

[+] Läs mer: 31-åringens första reaktion i förhören: "Nu vart jag lite chockad när du säger så där. Mord?"

Alla artiklar i
Mordet i Surahammar

Offret: Kvinna i 55-årsåldern

►Bostaden avspärrad

Annons