Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut hotad fjäril ska räddas i Norberg

Den vackra veronikanätfjärilen finns bara på två platser i Sverige:
i Norberg och i Högsby kommun i Kalmar län.

Annons

– Det är en av landets mest sällsynta arter, norbergarna ska vara stolta men försiktiga, säger Karin Andersson, länsstyrelsen.

Så sent som år 2000 var veronikanätfjärilen utbredd i fem av Sveriges län. I dag finns bara två mycket små populationer kvar. Det framgår av ett åtgärdsprogram som skrivits på uppdrag av Naturvårdsverket.

Att veronikanätfjärilen trivs i Norberg beror på att det än så länge finns öppna, ogödslade och blomrika områden här. Fjärilen lever av den vanliga blomman teveronika och föredrar dessutom sol och lä.

– Det finns inget som garanterar att veronikanätfjärilen kommer att överleva. Vi hoppas och tror att fjärilarna i Norberg ska klara sig, men vi har inte råd att chansa. Vi lägger mycket tid och pengar på att bevara den här arten, säger Karin Andersson, biolog på länsstyrelsen.

Åtgärderna i fråga består framför allt i att hugga ner nyplanterad skog som blockerar solljus. Länsstyrelsen har också börjat utföra slåtterarbete i området och kommer att fortsätta med detta under nästa år.

– Ett annat problem är att folk är i området och trampar. Man ska känna till att fjärilen finns i kommunen och vara stolt, men det kommer till och med dit folk från Skåne och Göteborg och det är inte bra, säger hon och fortsätter:

– Däremot får man gärna vara uppmärksam och leta efter hyggen med teveronika. Veronikanätfjärilen lever av den här blomman och vi tror att det kanske finns fler populationer som vi inte känner till än. Hur kan en fjäril vara så ovanlig när den lever av den supervanliga blomman teveronika? Vi vill gärna ha tips från folk i trakten så att vi vet var vi ska leta.

Att Många fagra blomsterängar helt eller delvis har försvunnit de senaste 20 åren har fått till följd att också flera andra fjärilsarter riskerar att utrotas. Men veronikanätfjärilen är den första fjärilsart med ett tidigare stort utbredningsområde som i dag är mycket nära ett försvinnande.

– Om vi inte gör något kommer veronikanätfjärilen garanterat att dö ut, säger Karin Andersson.

Veronikanätfjäril (Melitaea Britomartis)

Veronikanätfjäril är en vacker dagfjäril med orange nätmönster på ovansidan. För ett otränat öga kan det vara svårt att urskilja den från den vanligt förekommande skogsnätfjärilen.

Veronikanätfjärilen trivs i öppna och beskogade områden i backig terräng, men det råder i dag stor brist på öppna, ogödslade och blomrika områden på steniga moränmarker i skogslandskap.

För att rädda fjärilen måste gynnsamma marker återskapas omedelbart – annars kan det vara för sent.

Mer läsning

Annons