Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden i Norberg får kritik: "Pratade inte med barnen som anmälningarna berör"

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser sig ha funnit anmärkningsvärda brister i Norbergs kommuns hantering av barn som kan ha utsatts för eller bevittnat våld.

Annons

IVO har funnit brister i delar av handläggningen och har därför ställt krav på åtgärder från socialnämnden. IVO understryker att myndigheten "ser mycket allvarligt på att flera av de brister som konstaterats rör våldsutsatta kvinnor och barn som kan ha bevittnat våld".

Socialnämnden ska bland annat ha brustit då den inte inlett utredningar efter att uppgifter framkommit om att barn kunde ha bevittnat våld eller övergrepp mot närstående. Särskilt anmärkningsvärt är att nämnden inte ens pratat med de barn som anmälningarna rört.

Vidare bedöms nämnden i några förhandsbedömningar ha haft "alltför vaga uppgifter om att barnen inte var i behov av nämndens insatser". IVO bedömer vidare att nämnden brustit genom att inte fatta beslut om i fall nämnden ska inleda utredning inom 14 dagar i förhandsbedömningar gällande barn. I vissa fall har nämnden inte beaktat kravet på skyndsamhet i utredningar som rör barn, då det i vissa fall dröjt upp till en månad innan första utredande kontakten. IVO konstaterar även att nämnden i fem förhandsbedömningar rörande barn inte har låtit barnen komma till tals.

IVO ställer nu krav på åtgärder kring de brister som uppmärksammats.

Foto: TT

Mer läsning

Annons