Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klart – Västmanland och Örebro kör buss ihop

Region Västmanland, före detta landstinget, vill köra bussar ihop med region Örebro län. VL har sålt aktier för 50 miljoner.

Annons

Region Örebro län och Region Västmanland har nu tagit det sista steget mot ett gemensamt ägt bolag som ska driva kollektivtrafik i de båda länen. Den 7 september signerades avtalet.

- Signeringen innebär att vi från båda regioner nu också är juridiskt bundna vid vår överenskommelse, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Med gemensamt ägande hoppas man i Örebro på ökad kontroll över bussverksamheten. Målet är ökad kvalitet och service i bussåkandet och möjlighet att driva miljö- och jämställdhetsfrågor mer aktivt.

– Att driva busstrafik i egen regi har varit framgångsrikt i Västmanland. Vi har nöjda resenärer, gott bemötande, god arbetsmiljö och en miljövänlig bussflotta. Med ett gemensamt bolag får vi ännu bättre förutsättningar att fortsätta utveckla busstrafiken i båda länen, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande, i Region Västmanland.

Avtalet innebär att Region Örebro län köper 50 procent av aktierna i AB Västerås Lokaltrafik för cirka 50 miljoner kronor.

Under hösten 2019 kommer det gemensamt ägda bolaget att i egen regi börja trafikera stadstrafiken i Örebro samt den regiontrafik som utgår från bussdepåerna i Örebro och Odensbacken. Det långsiktiga målet är att merparten av trafiken ska skötas av det gemensamma bolaget.

Mer läsning

Annons