Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny frukosttrend – dumplings, rissoppa och nudlar till frukost

Många har tröttnat på det traditionella frukost-, lunch- och middagsrätterna. Nu vill allt fler prova på andra kulturers matvanor

Annons

Ledsnat på havregrynsgröt till frukost, gårdagens falukorv till lunch och pasta med köttfärssås till middag? Du är inte ensam.

Fler kvinnor än män är som sugna på att byta ut frukostgröten mot brunch, enligt Arlas trendspaning. I undersökningen framgår det att en fjärdedel av kvinnorna är mycket positiva till nya vanor, jämfört med bara en tiondel av männen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Enligt Arlas trendspaning svarar 4 av 10 svenskar att de är positiva till måltider som inte är frukost, lunch eller middag.

– Multimåltiderna luckrar upp konventionerna och det blir allt mindre viktigt att sätta en etikett på det vi äter. Influenser från andra delar av världen gör att vi blir mer öppna för att äta varm mat till frukost – och då talar vi inte om pannkakor eller havregrynsgröt, utan om dumplings, rissoppa och nudlar, säger Mikael Lindgren,PR-chef på Arla Sverige i ett pressmeddelande.

I undersökningen framgår det att 29 procent av de tillfrågade i åldern 18-34 är positiva till att börja dagen med dumplings eller rissoppa, och att totalt 42 procent av de tillfrågade är positiva till icke-traditionella måltider, exempelvis brunch, brinner (frukost till middag) eller linner (lunch eller middag vid 15-16-tiden).

På frågan varför man vill prova nytt svarade 28 procent att de passar deras livsstil, 24 procent att det ligger rätt i tiden, 22 procent att det passar deras dygnsrytm och 13 procent att de mår bättre av det.

Många vill byta ut den traditionella frukosten mot brunch. Foto: Leif R Jansson / TT

Mer läsning

Annons