Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga vargar i länet – nu hotas kungens jakt i Bergslagen

Vargbeståndet i Klotenreviret har fyrdubblats på ett år. Nu kan kungens årliga jakt i området vara hotad.
"Det är lite spänt. Det kan bli en katastrof", säger kungens jaktledare Jimmy Pettersson till Svensk jakt.
Det är inte bara i nordvästra delen av Västmanland som vargarna har blivit fler. Rekordmånga valpar föddes i hela länet i fjol.

Annons

Under vinterns varginventering konstaterade Länsstyrelsen i Örebro att det tidigare Klotenreviret har delats upp i fyra revir som rör sig i Örebro län. Totalt rör sig vargstammen på en yta av 100 000 hektar i Örebro län och Västmanlands län. Av dessa nyttjar kungen 25 000 för sin jakt.

"Kungen är införstådd med det här, och vi är väldigt på tå. Det ser inte bra ut", säger Jimmy Pettersson till Svensk jakt.

Vargarna bedöms enligt Jägareförbundet att ta fyra, fem älgar per 1 000 hektar.

"Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt", säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Örebro, till Svensk jakt.

Nu planerar man att koncentrera älgjakten i oktober till de områden inom kungens marker som har en älgstam som är jaktbar. Men ännu är det ett stort frågetecken för om höstens traditionella jakt kan genomföras.

"Jag kommer att ägna stor del av sommaren till att åka runt och se hur det ser ut och var det finns älg. Det är lite spänt. Vad händer nu? Det kan definitivt bli en katastrof", säger Jimmy Pettersson till Svensk jakt.

Länsstyrelsen i Västmanland, liksom i Örebro, rapporterar om en ovanligt stor vargstam. I somras föddes fem valpkullar i de sex reviren i länet, enligt länsstyrelsens uppgifter till P4 Västmanland.

Enligt Jordbruksverkets statistik var antalet fällda älgar i Sverige som flest i mitten av 80-talet. De senaste åren har antalet gått ner årligen, från 99 492 skjutna älgar år 2011/2012 till 83 007 år 2015/2016.

Fortfarande har dock Sverige en mycket tät älgstam – världens tätaste enligt en uppskattning av Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut som finansieras av skogsnäringen och staten.

Fakta:

Kungens traditionella jakt genomförs i området Kloten Malingsbo i oktober varje år. Kungen bjuder in företrädare inom näringslivet och vänner att delta.

Mer läsning

Annons