Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska cancervården i länet förbättras – miljoner sätts in

5,2 miljoner kronor ska hjälpa till att korta köerna i cancervården i Västmanlands län. Mer pengar planeras komma till i höst, enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Annons

Det är under första halvan av årets statsbidrag delas ut, för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) för 2018.

– Vi ser att regeringens satsning börjat ge resultat för att korta väntetiderna i cancervården, men än är vi inte nöjda och mer måste göras, säger socialminister Annika Strandhäll i en kommentar.

– Vi har fått Region Västmanlands handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Västmanland ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 5,2 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året.

Tanken är att pengarna ska gå till att arbeta mer standardiserat inom cancervården, genom uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdbeloppet ska man kunna korta väntetiderna och göra vården mer jämlik.

För att ta del av första halvan av statsbidraget ska landsting och regioner skicka in handlingsplaner för hur arbetet ska genomföras. För att få ta del av den andra halvan av årets statsbidrag ska landstingen i höst kunna visa att de uppfyllt kraven i överenskommelsen. En motsvarande summa betalas då ut i slutet av året till landstingen som uppfyllt kraven.

Mer läsning

Annons