Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska plågsamma hästsjukdomen kvarka bekämpas – minst 50 fall per år

Länsstyrelsen i Västmanland har jobbat i ett år i ett projekt med målet att minska smittspridningen av kvarka hos häst. Smittspårning är viktigt.

Annons

Statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA, initierade 2016 ett smittskyddsprojekt tillsammans med länsveterinärerna i sex utvalda län, däribland Västmanland.

Den mycket smittsamma sjukdomen kvarka är plågsam för hästen och kan även leda till att hästen dör.

Om en häst drabbas av kvarka måste det anmälas till länsstyrelsen. Ett stall med smitta måste isoleras, det blir dyrt med uteblivna träningar, tävlingar, lektioner och uthyrning.

Bästa kampen mot kvarka verkar kunskap vara. I ett ettårigt projekt har samrådsmöten testats. Sju samrådsmöten har hållits på plats i stall med aktuella utbrott. Syftet var att stötta både veterinär och djurhållare för att minimera risken för smittspridning och ekonomiska förluster. Responsen har varit positiv från deltagarna.

En slutsats i projektet är att länsstyrelsens roll vid ett smittutbrott borde vara mer tydlig. Rollen är heller inte tydlig i lagstiftningen. Sekretessregler hindrar öppenhet mellan veterinärer, myndigheter, hovslagare och djurhållare som skulle kunna stoppa smittspridning.

– Att smittspåra har stor betydelse för att förhindra vidare smittspridning. Hästar åker över länsgränserna och här finns ett behov av samarbete med informationsutbyte mellan länsstyrelserna, säger statsveterinär Gittan Gröndahl i ett pressmeddelande.

Checklista

En checklista med praktiska punkter har tagits fram för en stallägare att få koll på om en upptäckt smitta snabbt kan hindras. Här är några expempel:

Kan stallet delas in i mindre enheter?

Finns mottagningsstall och särskilda hagar för nyinkomna hästar?

Finns möjlighet att avdela personer som tar hand om olika delar av stallet?

Finns tillgång till varmt vatten, tvål och ren handduk för handtvätt?

Hela rapporten kan du läsa här.

Läs mer:

Tre ridskolehästar smittade av kvarka

Kvarka konstaterad på ridklubb

Mer läsning

Annons